Преди три години един сериал преобърна представите ни за българско кино. „Стъклен дом“ се появи по Би Ти Ви и изненада и медията, и продуцентите си от СИА. Всеки очакваше, но никой от тях не беше подготвен за наистина големия успех на филма.

Той всъщност не се измерва само в пийпълметричните данни за рейтинга, нито в количеството реклама, което Би Ти Ви е събрала покрай епизодите. По-важното е, че „Стъклен дом“ повлече крак и вдъхна увереност на още доста продуценти, че българското кино може и да е добро.Днес Би Ти Ви продължава да е телевизията с най-много български сериали – вече има и ноу-хау, а и верни зрители

Другите големи телевизии обаче уверено я догонват и правят по-малко, но не по-лоши продукти.

Именно затова „24 часа“ реши, че е време българските сериали да получат още една оценка. Затова класира 14-те най-нови поредици на малкия екран.
Решението на редакционното жури е категорично: най-добрият български сериал е „Столичани в повече“. За мотивацията са използвани най-важните фактори, за да има добър филм:

– интересен и качествен сценарий,

– добри актьори, сред които има звезди (в този филм те са много),

– талантливи режисьори, оператори и технически екип,

– перфектна кинематография,

– чува се какво си говорят актьорите,

– всеотдайни продуценти.

Решаваща роля за оценката изигра и това, че зрителите чакат сряда, за да гледат филма. Да, сюжетът е заразителен и те кара да го следиш, иначе казано, не е скучен. В нашето кино има доста тъжни образци, които показват, че малко хора умеят да разказват истории с камера.

Българските сериали постигнаха още няколко добри неща.

Накараха младите и талантливи хора да се престрашат да снимат филми. Повечето от екипите се научиха, че не трябва да чакат от държавата, а сами да намират начини да финансират филмовите си идеи. Затова тръгнаха по конкурси, спонсори, дори и по чуждестранни агенции и фондации. Важното е, че много от тях намират.

От една страна, сериалите повишават авторитета на телевизиите, от друга – осигуряват работа на десетки качествени актьори, музиканти, композитори, писатели и сценаристи. Техническият състав – все български, се оказа подготвен на световно ниво. Голяма част от него всъщност се е учила, докато е чиракувала в чужди продукции, снимани у нас. Но с тези умения не бяга в чужбина, а остава тук, защото има работа.

Амбицията на вестника е класацията да се превърне в традиционна. Разбира се, това зависи от творческото самочувствие на филмовите екипи и от наличието на още поредици.

Кинокритиците засега мълчат за качеството на телевизионните сериали. А те наистина са продукт, който изисква внимание, след като с всеки следващ тв сезон стават все по-много и по-успешни.
Зрителите избират „Стъклен дом“

„Стъклен дом“ свърши, но все още е най-харесваният сериал от зрителите. Това показват данните на пийпълметричната агенция ГАРБ, измерила интереса на аудиторията към последните излъчвани сезони на българските сериали.

Някои от поредиците свършиха, други са живели засега само по един сезон. Затова, за да има равнопоставеност, сравняваме последните им сезони. В таблицата липсва сериалът „Забранена любов“ на Нова тв. Причината е, че последният му епизод бе излъчен на 5 май 2011 г. Тогава пийпълметричната агенция беше друга и ползваше различен брой домакинства за измерване. За да не смесваме два вида данни, филмът не влезе в справката.

Има обаче и един друг тип зрители. Те нямат време за телевизора, но гледат сериалите през различни платформи в интернет. Преброяването им засега се оказа трудна задача. Затова ви представяме 10-те сериала, които имат свои страници във фейсбук. Класирани са по броя на почитателите си.

1. „Стъклен дом“ – 259 073 почитатели

2. „Под прикритие“ – 78 085 почитатели

3. „Столичани в повече“ – 55 429 почитатели

4. „Революция Z“ – 15 385 харесвания

5. „Домашен арест“ – 12 482 харесвания

6. „Етажна собственост“ – 12 376 харесвания

7. „Отплата“ – 10 326 харесвания

8. „Забранена любов – новите епизоди“ – 9072 почитатели

9. „Женени с деца в България“ – 5073 харесвания

10. „Къде е Маги?“ – 1508 харесвания.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment