Крадци изнасят части от паметника на Васил Левски в центъра на София. Полицията и общината са информирани, но кражбите продължават, информира Би Ти Ви.
„Единственият фенер, който беше в цялостния си вид, с трите лампиона и с трите грифона в подножието беше този. Това означава, че тази нощ ето този тук грифон в ъгъла е изчезнал”, обясни режисьорът Красимир Иванов. От 10 дни той наблюдава как някой лека – полека изнася на части паметника на Васил Левски в центъра на София.


„Първото, което ми направи впечатление на мен беше на един полуостров полицаите бяха хванали едно момченце от цигански произход с един от лампионите в ръка. След това лека-полека, аз живея тук отзад, всеки ден като минавам започнах да се заглеждам какво се случва с паметника. Два дни след като полицията хвана циганчето с големия лампион, изчезват четири лампиона. И една седмица след това започват да изчезват и грифоните в основите. И както виждате този фенер е тотално наклонен. Явно е хванат с всичка сила и е дърпан, и е клатен. Явно целта е да се освободи от основите и сигурно ще го изнасят целия. Тук забелязахме, че са си оставили част от инструментите, ако може така да се каже, с които са работили.”, обясни Иванов.
Паметникът на Васил Левски е открит преди 118 години. Струвал е 70 000 златни жълтици. Фенерите са излети във Виена. От 12-те барокови грифона, с които са били украсени, вече липсват половината и са изнесени пет от лампионите. За да спре вандалщината, Красимир Иванов се обажда на телефон 112.
Сигнализира и общината. Заместник-кметът по културата Тодор Чобанов съобщи за телевизията, че ще бъдат направени реплики на липсващите елементи и те ще бъдат възстановени. Планира се и увеличаване на камерите за видеонаблюдение на мястото.

източник: pik.bg

Leave a Comment