Десетки хора са отбелязали Коледа с алкохолно отравяне или злоупотреба с наркотици. 130 души са преминали през токсикологията на „Пирогов“ по празниците, като 20 от тях са приети за лечение. Сред тях има и пациент с рекордните 5 промила алкохолно съдържание в кръвта, съобщава бТВ.

Все пак от „Пирогов“ констатират, че тази Коледа е било доста по-спокойно в сравнение с предишни години. Зачестяват обаче случаите на смесване на алкохол с наркотици. Това провокира и увеличаване случаите на домашно насилие.

„Би трябвало хората добре да се научат да консумират алкохол умерено и здравословно, да не пият, когато са гладни и да се съобразяват с количеството, което организмът им може да понесе, защото хората са красиви, когато не са пияни“, казва д-р Райна Стоянова.

20 души, прекалили с алкохола, прекарват и третия ден от Коледа в токсикологията.

„Алкохолът се отразява различно. По-позитивните хора вероятно ще проявят някаква развеселеност. Във всички случаи може да се очаква увеличаване на домашното насилие. То се дължи на това, че тези хора са склонни към агресивно поведение. Това е тяхна личностна особеност“, обясни доц. Румяна Божинова от Института за изследване на човека.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment