Канадски учени проведоха изследване, в което установиха, че от тестовете за интелигентност няма смисъл. В експеримента са тествани 100 хиляди участника, пише „Дейли мейл“.

При експериментите е установено, че интелигентността зависи от три различни фактора – краткотрайна памет, разсъждения и вербална способност. Според изследователите това, че сме надарени в един от тях не означава, че имаме подобни способности в другите два.

Според учените различни части на мозъка се активизирали при тестването на отделните фактори.

„Обичайните тестове за интелигентност са прекалено опростени. Не може да се установи колко умен е един човек с един тест, тъй като човешкото съзнание е прекалено сложно“, обяснява един от учените от университета в Онтарио.

Средният коефициент на интелигентност е 100. Менса, световната организация на хората с висок коефициент на интелигентност, приема хора с коефициент над 148, които са 2% от населението.

„Изследвали сме 100 хиляди души от всякакви възрасти, култури и държави. Единственото нещо, което тестовете показват е кой не е добър във взимането на тестове. Те са просто безсмислени“, обобщават учените.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment