Нова идея на образователното министерство предвижда и тригодишните деца от детските градини да полагат изпити, съобщи bTV. Целта е специален тест да предотвратява евентуални проблеми в бъдещото обучение. Какво ще представлява препитването все още не е ясно.

Тестовете ще започнат още през тази учебна година и няма да подлежат на гласуване в парламента, защото са заложени по програма финансирана от Европейския съюз.

„Освен слабите страни тестът ще изследва и силните страни на детето, така че детската градина и след това училището да създаде възможност за развитието на тези силни страни и наистина талантът на децата да бъде открит и развит още в най-ранна детска възраст“, обясни заместник-образователният министър Милена Дамянова.

От следващата учебна година детските градини пък ще могат да приемат деца на 2-годишна възраст. Предложението е залегнало в Закона за и училищното и предучилищно образование.

В момента той позволява в целодневните детски градини да се приемат само деца след навършени 3 години. Предложението за изменение в закона е продиктувано от факта, че в повечето малки населени места няма ясли.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment