Възможно ли е да си на 123 години, да не си боледувал никога и да поддържаш живота си чувствайки се сякаш си на 20? Да, ако се казваш Кармело Флорес.

Най—старият човек на земята е боливиец, роден през 1890 година. Кармело Флорес е навършил 123 години миналия месец, според гражданския регистър на Боливия. Въпреки преклонната си възраст, пастирът от селището Фраскуиша, е здрав, ходи без бастун и дори не носи очила.

И до днес Флорес живее в стара къща с покрив от слама и пръстен под. Селцето му се намира на 4000 метра надморска височина.

Кармело има три деца, 16 внуци и 39 правнуци.

Флорес, чиято жена починала преди десетина години, разказва, че тайната на неговия дълъг живот се състои в дългите ежедневни разходки и отказа от прием на макарони и захар. Вместо това, по неговите думи, той ял цял живот канихуа и диви видове киноа.

„Никога не съм бил мързелив. Помагах на жена ми дори и с готвенето. Хранехме се с това, което расте сред дивата природа. Ядохме предимно месо на скункс. Продължавам да правя дълги разходки всеки ден“, казва още той.

Според Книгата на Гинес най—старата личност на света е японката Мисао Окава, която е на 115 години. Но сега вероятно Кармело ще бъде записан като нов рекорд по дължина на живота си в нея.

Leave a Comment