ОГРОМЕН АСТЕРОИД ПРИБЛИЖАВА ЗЕМЯТА!!!

Съвсем за да засили паниката около наближаващата дата, нарочена за край на света – 21 декември, малко преди нея край Земята ще прелети огромен астероид. Космическият обект ще доближи нашата планета точно на 12 декември, съобщава National Geographic. Въпреки че според предварителните оценки астероидът не представлява опасност за Земята, астрономите вече са готови внимателно да следят траекторията му.

 Гигантската скала носи названието 4179 Toutatis и е един от най-големите астероиди, летящи близо до планетата ни. Интересна особеност е, че формата на Toutatis доста напомня тази на фъстък. Дължината му е изчислена на 4.46 километра, а ширината му – на 2.4 километра. Пресметнато е, че когато достигне най-близо до нашата планета, той ще се намира на разстояние от 6.9 милиона километра. 4179 Toutatis приближава Земята на всеки четири години. Наблюдаван е през 1996, 2000, 2004 и 2008 г.

Според една от хипотезите, необичайната „фъстъковидна“ форма може да се обясни със сблъсъка на два астероида – възможно е по-малък обект да се е врязал и разбил в друг, по-голям обект и крайният резултат да е Toutatis.

Преминаването на 4179 Toutatis близо до Земята е само едно от няколкото космически събития, които се очакват през декември, свързвани с хипотетичния край на света. На 21 декември се твърди, че би трябвало да се случи т.нар. „парад на планетите“, когато няколко планети от нашата Слънчева система и други звездни системи трябва да се подредят в една права.

източник: blitz.bg

Leave a Comment