Изчезналата Жанета Амири е предадена на СДВР. Това съобщи в предаването „Часът на Милен Цветков“ по Нова телевизия поетът Тома Марков, при който момичето е живяло.

Седемнадесет годишната Жанета Амири бе обявена за общодържавно издирване, след като за втори път тя бяга от дома си преди 45 дни. Социалните съобщиха по-рано през деня, че причините за бягството са семейни и няма намеса на секта.

Тома Марков обясни, че познавал Жанета от фейсбук. Той я приютява заедно с приятелката си Деница Стефанова в една дъждовна вечер. В началото Жанета гледала в една точка, а по-късно обяснила, че е потискана в дома си и не се разбира най-вече с баща си съдия-изпълнителят в Белоградчишкия районен съд Ахмед Дула Амири, който е афганистанец и за това е избягала. Счупила си телефона, за да не може да бъде открита.

Марков обясни, че те не я разпитвали в началото, защото поетите не си задават въпроси, радва се, че напоследък момичето е започнало да се усмихва. Той категорично отрече да е поканил Жанета по фейсбук да живее при него и приятелката му, но не можел и да я остави на улицата, която е страшна. По фейсбук двамата са обсъждали единствено и само стихове, като Марков отбеляза, че Жанета е изключителна поетеса.

На въпрос дали не го е притеснявало, че Жанета не е навършила 18 години и мястото й е при родителите, Марков каза, че не са желаели да я притискат, а са искали тя сама да стигне до това решение. Дори я посъветвал: „17 години си търпяла, драга госпожице, ще изтърпиш още една година, а после можеш да дойдеш в София и да работиш.“

Съдията Ахмед Амири се включи в телефонен разговор, при който се обърна към Марков и му каза, че би трябвало да се срамува, за това, че е поет, а вчера го е нарекъл тъпанар. „Това е престъпление държите моето дете от година и половина. Аз обичам дъщеря си. Ще отговаряте пред правосъдието“, бе категоричен е бащата на Жанета.

Марков отговори, че едва ли, ако е бил толкова добър баща, дъщеря му е щяла да бяга два пъти от дома и трябвало да се радва, че тя е била приютена, съхранена и нахранена, а не е останала на улицата, където е доста страшно.

Майката на Жанета е българка. Тя и афганистанецът Ахмед Амири живеят в Благоевград и имат още едно дете. В училището на Жанета я описват като много умно и тихо дете, което обаче не харесвало града, в който живее.

Първият път, когато Жанета избягала от дома си била намерена чрез контактите си във фейсбук, вторият път обаче тя предвидливо изтрила цялата информация от социалната мрежа.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment