Най-близката самостоятелна звезда до Земята, която е подобна на нашето Слънце, е „домакин“ на пет планети. Една от тях е разположена в т. нар. обитаема зона, в която може да има вода в течно състояние, съобщиха британски астрономи, цитирани от Би Би Си.

Проучването на планетарната система около Тау Сети трябва да помогне за откриването на още по-далечни светове.

Съзвездието Алфа Центавър, в което влизат три звезди, е смятано за най-близкото до Земята, което има собствени планети.

Планетите на Тау Сети не са открити чрез наблюдение с телескоп, а по-скоро чрез измерване на фината им сянка им върху светлината на звездата. При този метод се комбинират данни от около 6000 наблюдения през три различни телескопа, уточнява „Индипендънт“.

Анализът на данните е бил извършен от Хю Джоунс от университета на Хартфорд и колегите му. „За тази звезда ние имаме много информация – казва проф. Джоунс. – Повече, отколкото за почти всяка друга звезда.“

Тау Сети е на „само“ 12 светлинни години от Земята. .

Според британските учени планетите към тази звезда са 2 до 6 пъти по-големи от Земята.

Една от тях, наречена HO10700E, вероятно има условия подобни на земните. Тази планета е на такова разстояние от своята звезда, което е двойно по-малко отколкото е разстоянието от Земята до Слънцето. На нея не е нито твърде студено, нито твърде горещо. Астрономите допускат че на тази планета, която е 5 пъти по-голяма от нашата, може да има вода в течно състояние.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment