От 1 юли разговорите между отделните мобилни оператори поевтиняват с 50%. Това съобщи председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) д-р Веселин Божков, цитиран от Радио София. Божков обясни, че от 1-ви юли потребителите ще заплащат 2,3 стотинки за минута, а не както до сега 4,6 ст. Това обаче е само началото, след като от 1-ви януари 2014г. разговорите ще паднат на 2 стотинки за минута. Божков посочи, че при фиксираните услуги, цените ще са под 1 стотинка.

Падането на цените е пореден етап от постановеното от Комисията през 2007 година сваляне на цените. Според наредбата това трябва да се случва на всеки 6 месеца. След 1-ви юли цените ще бъдат под средноевропейските, посочи още председателят на КРС. Два нови оператора ще се включат в борбата за български клиенти, добави Божков. Това според думите му ще засили конкуренцията и ще намали цените на мобилните услуги. Миналата година КРС е наложила 17 милиона лева глоби на мобилните оператори.

От началото на тази година от страната са подадени 1266 жалби, което показва, че те намаляват. По думите на Божков най-честите нарушения са свързани с преносимост във връзка с начислени неустойки, нелоялни търговски практики, кредитни лимити, промяна на тарифните планове.

източник: infoobzor.net

Leave a Comment