Турция и Германия поведоха война за напитката айран и въвеждането на стандарт на европейско ниво за приготвянето му. Турската страна настоява за определен метод за получаване на напитката, която смята за свое национално питие, цитирано от БТА.
Никъде не се обелва и дума, че айранът е турското наименование на мътеницата. А тя се прави от кисело мляко, чийто млечно-кисели бактерии и конкретно лактобацилус булгарикус, са единствено признати в света като оригинално кисело мляко. То се консумира от Япония до Калифорния. И България веднага трябва да се намеси в спора и да стане ясно за каква напитка става въпрос.


Германия настоява под наименованието „айран“ в Европейския съюз да се разпространява млечната напитка, която може да е преминала през пастьоризация при много висока температура (т.нар. UHT технология).
Този процес обаче вреди на живите бактерии и следователно на здравословния ефект от айрана, предупреждават турски учени. Те настояват напитката да бъде стандартизирана във вида, в който съдържа живи бактерии и млякото не е било подложено на обработка при висока температура.

източник: skandalno.net

Leave a Comment