Ранен съботен следобед. Актьорът Петър Попйорданов и приятелката му Даниела пътуват към частния православен гробищен парк „Св. архангел Михаил“ в „Бояна“. Носят разсад от ярколилави и цикламени петунии, които искат да засадят на гроба на майка му Катя.

Тя си е отишла от света само преди дни… За Чочо това време – точно на Велика събота, е най-подходящо да украсят последния дом с любимите цветя.


Той не спира да тъгува. Връзката с майка му е почти кармична. Не я е прежалил, не е изплакал сълзите си за нея.

Катя Попйорданова почива в алея „Достойна“. Чочо и Даниела пренасят от колата цветята, градинарските инструменти, лейката. Изскубват новопоявилите се треви и плевели, разчистват и започват да засаждат петуниите. И двамата са на колене. Разравят пръстта, садят крехките стръкчета, от които ще се появят красивите цветя.
В един момент Даниела вдига поглед и вижда, че Чочо се е изправил. В унес, вперил поглед в гроба на майка си, върви назад. Метър, два, десет, 15… (Според близките му той е искал от разстояние да си представи как би изглеждал паметникът на гроба на майка му, за да прецени колко голям да е и да вземе мерки за него – б.р.). Тя скача да види какво става. Зад него има високи около метър вечнозелени храсти и стълба, която води към обредения дом. А между тях – 1-2-метра широко празно пространство. Нямало как да види поставената точно там голяма табела „Внимание! Височина 2 метра“, която управата е сложила, за да предупреди посетителите за опасносностите на терасираното пространство.

Гърбът му опира в храстите. Не се пречупват под тежестта му. Чочо се препъва, полита и пада точно в тази дупка. По гръб, от 2,5 м. С целия си немалък ръст.

Викат линейка, идва полиция, камерите на парка работят и запечатват всичко. На тях ясно се вижда цялата ситуация. Разследващи са гледали записите от последните минути на Чочо Попйорданов, но полицията не ги е иззела, обясниха от МВР. Могат да разполагат с презаписКадрите няма да бъдат предадени и на медиите предвид озасяващата гледка, която има  на тях. На кадрите добре личи, че актьорът върви няколко метра назад и след това пада, обясниха още от МВР.

Той ще бъде погребан до майка си близо до същото място, където нелепо се прости с живота си, съобщиха от гробищния парк волята на семейството. Към тях близките на Чочо не са отправяли претенции за безопасността на мястото. От гробищния парк не коментират инцидента. Готови са да понесат всякакви упреци, но да запазят дискретност по отношение на хората, които са им се доверили.

„Адски нелеп, нелеп и ужасен инцидент“, едва успя да каже бащата на Чочо Попйорданов. Припомнихме си песента на Булат Окуджава, посветена на Висоцки. В нея се казва: „Говореха, че греши, че без време си духна свещта. Живееше, както умееше, а безгрешни природата не знае.“ „Да, да, така е – въздъхна бащата – сякаш е писана за Чочо…“.

източник: infoobzor.net

Leave a Comment