Новооткрита комета, наречена Айзон, ще се появи в небето в края на 2013 година и ще е видима за невъоръженото око. Тя ще бъде по-ярка от Луната при пълнолуние, съобщава британският ежедневник „Индипендънт“.

Руски астрономи случайно открили Айзон през септември тази година. Те забелязали небесното тяло, при преминаването му отвъд орбитата на Юпитер.

При сравняване на данните се оказало, че обектът е бил заснеман още през лятото на 2011 г., което позволило да се изчисли орбитата на движение.

Предполага се, че кометата Айзон е пътувала към нас в продължение на милиони години и води началото си Облака Оорт – свръх-космическо образование от късове скали и лед, останки от формированията на планетите, откъдето произхождат всички комети, достигнали до Слънчевата система.

Наблюденията над Айзон показват, че повърхността й е много тъмна на цвят и покрива леден къс с диаметър от няколко десетки километра, със съвсем нищожна гравитация.

Астрономите очакват към края на лятото кометата да е вече видима с малки телескопи и бинокли. Към октомври небесното тяло ще достигне орбитата на Марс, където вече ще започне да реагира на повишената температура и от пропукванията в тялото на ледения къс, ще се формира опашката на кометата.

Към края на ноември  Айзон ще е видима с невъоръжено око, на нивото на залязващото слънце в Северното полукълбо, докато преминава край Земята и се насочва към Слънцето.

Предполага се, че след като кометата направи кръга си около Слънцето и се насочи обратно към дълбокия Космос, ще продължава да е видим от Земята в продължение на месеци.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment