Ново изследване, проведено от независимата организация International Council on Clean Transportation, показва кой от производителите на автомобили с колко лъже при показанията за среден разход на гориво. Оказва се, че всички от водещите автомобилни марки дават различни сведения за разхода в сравнение с тези от реалните тестове.

Авторите на изследването сравняват официалните данни от производителите с измерените от тях. Изследването ползва и информация, предоставена от автомобилни клубове, лизингови компании и онлайн портали. Като цяло са взети данните от 500 нови автомобила, на които им е измерено реалното потребление на гориво.

Оказва се, че BMW дават средно по-нисък разход с 30%. Официалните показатели на Audi са занижени с 28%, а тези на Mercedes-Benz – с 26%. От Toyota изопачават най-малко истината, като дават данни с 15% по-ниски от реалните. Показанията на PSA Peugeot и Citroen, както и тези на Renault отчитат с 16 % по-нисък разход.

В заключение специалистите от International Council on Clean Transportation казват, че средностатистическият водач в Европа изразходва с 25% повече гориво от отчетеното в официалните изследвания и статистики на автомобилните производители. Изследването на ICCT е направено по поръчка на Европейския съюз.

източник: fakti.bg

Leave a Comment