Протестиращите не искат служебно правителство, а продължаване работата на досега действащия парламент, както и създаване на програмен кабинет. Това стана ясно след срещата между организационните групи на протестиращите в Сливен, предаде БТА.

Представители на протестиращите от 25 града в страната излязоха с редица искания, касаещи работата на Народното събрание и монополите. Те бяха оповестени пред журналисти от организатора
на протестите в София Дончо Дудев.

Участниците в срещата заплашиха, че ако бъде създадено служебно правителство, гражданските протести ще продължат и участниците в тях ще стават все повече.

Сред исканията са още създаване на обществен съвет от експерти и задължителна гражданска квота от 50 процента, промяна на изборния закон и преминаване от пропорционална към мажоритарна система, възможност за отзоваване на депутати, граждански квоти във всички държавни регулаторни органи.

По отношение на монополите обединените протестиращи настояват за незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители-клиенти на енергопреносните дружества, Топлофикация и ВиК, намаляване на квотите за производство на скъпа електроенергия, премахване на всички посреднически фирми, като Националната електрическа компания поеме техните функции, разтрогване на договорите, ощетяващи държавата, търсене на отговорност от лицата, подписали такива договори и 50 процента участие на гражданска квота в ДКЕВР.

Сред исканията, свързани с топлофикационните фирми са сключване на индивидуални договори с ТЕЦ-овете, като всеки клиент трябва да има възможност да прекрати договора си с едномесечно предизвестие, премахване на понятието „прогнозно“ количество и ежемесечно отчитане на изразходваната топлоенергия. Има искане и за премахване на дружествата за топлинно счетоводство.

0000180992-article2

Протестиращите се обединиха и около искането за разтрогване на всички концесии за вода, като държавата трябва да поеме техните функции.

В срещата в Сливен днес участваха повече от осемдесет представители на организационни групи за протести от 25 града в страната, сред които София, Сливен, Варна, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Перник, Русе, Смолян, Габрово и др.

Своите искания те ще връчат на президента, когото призоваха лично да дойде на протеста утре. В противен случай исканията ще бъдат входирани в президенството.
Протестиращите заявиха, че няма да преговарят с управляващите политически партии, които определиха като терористи.

Източник: Dnes.bg

Leave a Comment