Много интересен пост стои във Facebook страницата на Кубрат Пулев. Боксьорът е публикувал послание на едно 10-годишно момиченце, което разказва за величието на България. Детето се казва Василена Георгиева Филчева и е от Сандански. Едва 4-ти клас, момичето дава пример за истински българин именно с Кобрата, визирайки отказа на боксьора да се състезава под чужд флаг, въпреки предлаганата му огромна сума.

Всъщност писмото е изпратено на Тервел Пулев, а той го препредава на своя брат. Учителката на детето – Магдалена Якарова, се обръща към сем. Пулеви, споделяйки че този разказ е спечелил конкурс. Вижте какво пише малкото момиче:

Прибирам се от училище. Мама и малкото ми братче ме посрещат. Мама е учител по истирия, но не може да намери работа. Мисля си как е възможно човек да иска да работи,а да не му позволяват. Мисля си за много неща. Госпожата казва, че съм замислено дете.
Сядам на дивана да си почина и пак се замислям. Днес учихме за хан Аспарух – първият. Той е създал нашата държава. Но колко трудности е преодолял, за да го направи! Бил един от петимата синове на хан Кубрат, владетеля на Стара Велика България, която се намирала далече, далече от днешната ни земя. Завоеватели нападнали държавата. Хан Кубрат събрал синовете си, казал им да поведат народа на поход и да потърсят нова земя, но да не се разделят. И госпожата често ни повтаря да не се разделяме в класа на групи, да не се обиждаме, а да си помагане. Сигурно това е предписание за успех!
Но Аспарух и братята му се разделят. Много труден път изминава той със своите българи. Намира за тях плодородна и красива земя, нашата земя. Много битки води, за да защити народа си. Смел и силен войн бил той, но и мъдър дипломат. Успял да се съюзи със славянските племена, които вече живеели на избраната от него земя.
Седя и си мисля колко много и колко тежки трудности е преодолял! Трябва много да е вярвал в себе си и да е имал силна воля. Искам поне мъничко да приличам на него, защото и на мен понякога ми е много, много трудно…
Хан Аспарух загинал в битка, но аз си го представям как стои изправен в равнината и гледа в бъдещето, гледа нас. Ядосан ни е. Чувам гласа му: „Българи, каkво правите? Запретнете ръкави, почистете България, прегърнете я, направете я по-силна и по-богата! Изтрийте сълзите на възрастните хора, пазете децата”! Но чува ли го някой? Мисля си… Ето Дарин, който направил проекта „Уча се”, помогнал на много ученици, казват. Ами момчето от детския дом, което спасило друго дете от пропаст в скалите, без да се уплаши, сигурно силно вярвало в себе си като нашия първи хан! Татко каза, че боксьорът с име на български хан отказал да печели наградите си за чужда държава. Те сигурно чуват гласа на хан Аспарух! Искам много, много хора да го чуят и да не напускат България! Аз няма да отстъпя пред трудностите и ще остана в най-хубавата, аспаруховата земя!

източник: avto-moto.bg

Leave a Comment