875 лица са били незаконно подслушвани по времето, в което министър на вътрешните работи е бил Цветан Цветанов. Това е ставало  чрез мобилната техника на МВР в  от 2009 до 2012 г. Тези данни са  установени от работещите по делото за незаконното подслушване в МВР. Прегледани са всички работни тефтери на всичките оператори на мобилни станции на полицията, каза  Сотир Цацаров.

Сега се работи по установявнето но хората, чиито телефонни номера са вписани в тефтерите за подслушване.  От  мобилните оператори е поискана прокурорска справка за имената и адресите на съответните абонати.  Главният прокурор каза, че по делото продължава да се работи, въпреки неочакваната смърт на вещото лице ,  проф. Евгени Николов.

Той беше започнал да  изследва иззетата от спецполицаите  мобилна техника от  тримата бивши шефове на службата СДОТО и от Радко Димитров-Отвертката, който отиде да разглобява апаратурата, чувайки по радиото, че шефът му е обвинен. ЦацаровВ момента починалият професор ще бъде  заменен от друг експерт. Оказало се, че един от подслушваните номера е бил на прокурор, който си го разпознал по време на разследването.

Цацаров обясни, че не е търсил своя номер в списъка и ще чака да получи официалната информация. Чака се и резултат от Англия, където експерти проверяват техниката по искане на българската прокуратура. Цацаров припомни, че след като бъдат получени всички данни, незаконно подслушваните лица ще бъдат уведомени лично, че са били предмет на тайно разследване и слушане. Това не се отнас обаче до лица, които с тази информация биха нарушили националната сигурност. Това трябва да се направи от Националното бюро за контрол на СРС, но то още не функционира и не и избано от парламента.  Създаването му бе гласувано наскоро и са нужни още процедури, за да заработи.

източник: skandalno.net

Leave a Comment