Втори оглед извършиха на мястото на вчерашния взрив в китайския ресторант в центъра на столицата, съобщи Фокус.

Сега започваме да издирваме конструктивни проекти, за да видим как да се премахне пострадалата част от постройката. Установихме докъде трябва да се премахне и потвърдихме, че основната носеща конструкция не е засегната, обясни архитект Влади Калинов.

„Вътре трябва да се реже и да се укрепва тази част, която остава към сградата. Ние трябва да я запазим в състоянието, в което е била, така че да може да работи правилно. Няма нищо ново от това, което сме установили снощи“, допълни още Калинов.

„Не виждам да е пострадала някаква съседна сграда в конструктивни отношения, така че няма проблеми за другите къщи. Пуснат е токът на съседните сгради, остана да се изолира и тази сграда, така че да няма опасност за къси съединения и взривове“, посочи още той.

„Мнението ми, като човек е, че няма какво да правят 14 бутилки горе в ресторанта, има правила, има точно определен брой бутилки за всеки ресторант, котлони и т.н., има определен начин на съхранение. Според мен, основната причина е изтичането на газа от 28-литрова газова бутилка, който, тъй като е в непроветримо помещение, се е събрал на едно място и се е взривил. Няма нищо друго, което да говори за нещо по-различно от това“, допълни още архитектът.

На въпрос кой е собственикът на сградата, арх. Влади Калинов отговори: „Намерих документи, които говорят, че фирмата е на китайски гражданин“.

Той заяви, че в такива ситуации всеки трябва да има застраховка на имуществото, за да могат да му бъдат изплатени обезщетения.

На въпрос дали е пострадала конструкцията на театър „Българска армия“, той отговори: „Ще се направи допълнителен оглед, но за сега нищо не говори, че няма поражения на сградата на театъра“.

Междувременно започна разчистването на останките по булевард „Цар Освободител“. Разчистват се стъклата от пътното платно, табелите от ресторанта, отломките от предмети от взривната вълна. Смачканата кола, която снощи беше на мястото на взрива, вече е вдигната.

На място пристигна китаец, служител от ресторанта, за който се разбра, че работи в заведението. Мъжът беше с медицинска яка на врата. Той каза, че не знае, не разбира и не може нищо да каже по случая.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment