Три дни преди началото на кампанията за записване за първи клас родители започнаха да се редят на опашки пред училищата, информира Би Ти Ви.

В училище в столичния кв. Лозенец има 86 места за първи клас. Записването започва на 29 март, но в родителите вече са направили списък на чакащите – в него има 15 имена за три дни.

„За да имам някакъв шанс, трябва да стоя опашката два дни предварително – редът не дава предимство. Това предимство е неофициално, то е организирано от нас, раздали сме номера, надяваме се те да се спазват и да чакаме до петък“, обяснява родителят Иван Георгиев.

Училището ще записва първокласници в петък в 8 ч сутринта. Тогава самите родители възнамеряват да застанат на вратата и да пускат тези, които са от техния списък.

„Каква ви е гаранцията че вашият ред ще бъде спазен? Аз от това се опасявам – да не се появи в последния момент друга група с друг списък и техният списък да бъде уважен. Ще стоим тук и през нощта“, зарича се Николай Костов.

На сайта на самото училище са обявени всички правила за записване за първи клас, което приключва на 31 май. Статистиката показва, че в най-желаните училища тази година молбите са се увеличили четири пъти, а само в София първокласниците са с 600 повече от миналата година.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment