Люти глоби плащат жителите на Велико Търново за варене на зимнина на открито, за складиране на дърва, както и за разходка на домашни любимци извън обособените за това места.

До 500 лв. са санкциите за нарушение на новата противопожарна наредба в старата столица. Длъжностни лица от общинската администрация вече обхождат кварталите, за да проверяват дали се спазват разпоредбите.

Контролните органи реагират и на сигнали. “Най-активни в жалбите са недоволни съседи”, признават инспектори от кметството.

Според местната разпоредба буркани може да се варят само в специални “фурни”, които представляват закрити постройки. Може и на открито, но ако в близост няма сгради. “Който пали огън за туршии или компоти, трябва да складира дървата си на купчинка и да сложи поне две кофи с вода, за да предотврати пожара”, поясняват инспектори.

Наказания отнасят и стопани, които складират дърва за отопление пред жилищните сгради. Глобите за това са също до 500 лв. Според изискванията, твърдото гориво трябва да се съхранява далеч от сгради и в специални помещения, които да са проветриви, а край тях да има съоръжения за гасене на пожар.

Общинари и полицаи дебнат и търновци, които разхождат кучетата си в местните паркове. Зоните за отдих са забранени за кучета, а глобите започват от 500 лв. Мерките са, за да се предотвратят ухапвания и зарази.

Недоволни стопани се жалват, че само в два от местните паркове има обособени места за домашни любимци.

източник: trud.bg

Leave a Comment