„Мама обича да пие ракия всяка вечер и с нея да си похапва салата“. Това стряскащо изказване не е признание на малчуган от проблемно семейство, а пример за съчинение на тема „Мама и аз“ поместен в учебник по информационни технологии за четвърти клас, научи HotArena.net.

Шокирани родители сигнализираха за скандалния текст, който бе поместен в учебника. На всичкото отгоре помагалото е одобрено от Министерството на образованието.

Абсурдът е още по-голям, тъй като само няколко страници по-нататък се натъкваме на още един подобен текст. И отново особено важно е влечението на родителката към алкохола.

„Мама обаче да пие бира“, гласи примера в учебника. „Все си мислех, че най-голямата глупост по този предмет може да се окаже някой термин или нещо недопреведено. Но те успяха да ме изненадат. И то не просто изненадат, а жив нокаут“, споделя потресена майка.

„Това като метод за шпионаж ли се ползва, като метод за ранна диагностика на алкохолизъм? И както прави в учебниците за 4 клас“, възмущават се родители.

Абсурдите обаче не спират до тук. В предмета „Човек и природа“ децата научават, че разликата между съкровищата и гробниците според авторите на учебника е в това, че едните са в музеите, а другите — на открито.

В друг урок се обяснява, че „Птиците летят, рибите плуват, а растенията мърдат отделни свои части“.

Учителите също са потресени от небивалиците и се възмущават с основание. Но подобни шокиращи бисери има не само в учебниците за 4 клас.

В помагало за трети клас одобрено от Министерство на образованието се даваше пример с бисера „Морската вода е солена, защото в нея е разтворена морска сол“.

Децата в пети клас пък трябваше да дават дефиниции за „микротекст“, речево общуване, интонационен анализ, и всички видове синтактичен анализ. Терминология, която често затруднява дори специалистите.

Култови бисери има и в учебниците за 2 клас. В главата за Моцарт една от задачите гласи „Имитирайте изпълнителите и диригента“, пише „Галерия“.

източник: hotarena.net

Leave a Comment