Управляващите се отказват от плановете за увеличаване на минималната заплата през тази година, стана ясно от изказвания на премиера Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов. Досега сигналите от правителството бяха, че има вероятност това да стане от 1 октомври, предаде Стандарт нюз.Орешарски и Чобанов участваха в откриването на учебната година в Университета за национално и световно стопанство.

В разговорите за бюджета за следващата година пък ще се търси оптимизация на разходите, така че да бъдат освободени пари за конкретни политики. Министрите ще трябва да дават предложения как може да стане това.

„Няма оглед за това да бъде увеличена минималната работна заплата през настоящата година, но за следващата е разумно тя да бъде увеличена“, обясни Чобанов. Чобанов напомни, че размерът на минималната работна заплата е въпрос на тристранен диалог и изрази надежда, че работодателите и синдикатите ще успеят да се споразумеят, но според него техните нагласи не показват, че това може да се случи сега.

Разговорите за бюджета за 2014 г. ще започнат още този месец и ще продължат и следващия, съобщи Орешарски. Досега е имало неформални обсъждания със социалните партньори.

източник: infoobzor.net

Leave a Comment