Невероятна по размерите си контрабанда и търговия с плът в размер на 7 милиона лева, върви зад решетките на затвора в Бургас. Потресаващите факти станаха обществено достояние благодарение на журналистическо разследване което установи, че в далаверата са замесени хора на всички нива – от затворниците до директора.
затвор бургас

Веригата е изградена доста умело, а по нея върви добре смазана схема за рушвети, подкупи, награди, отпуски, контрабанда и посещение на проститутки. Свидетелство за това дават бившите приближени до Митьо Очите – Гроздан Балабанов и Новак Купенов, които преди време обвиниха в корупция бившият началник Деян Костов.


Свързани по един или друг начин с Бургаския затвор хора потвърждават информацията и допълват, че от незаконната дейност годишно замесените печелят по около 7 милиона лева. Броят на затворниците варира между 1 000 и 1 200, което само по себе си е равносилно като мащаб на предприятие със средна големина.
Въпреки че досега изпълняващият длъжността директор на затвора Златко Златев е разквартируван в Бургас от Белене само за 1 година, за това време той е успял да влезе навътре в схемата и вече е разследван за корупция и различни по своя род далавери. Има доказателства, че той и бивш полицай са получили 12 000 лева подкуп от затворник, на когото гарантирали предсрочно освобождаване.
Тази суми била дадена, за да бъде предложен затворникът пред комисията по разглеждане на молби лично от директора, който трябвало и да свидетелства за неговото добро поведение. Схемата излязла наяве, защото лишеният от свобода дал парите, но така и не го пуснали – само го преместили в общежитие с по – лек режим. Тръгнал да иска обяснение от надзирателя защо не се случва нищо по неговия въпрос, но тъй като решил да се застрахова – записал разговора с мобилен телефон.
От аудиото повече от ясно се чува, какво е станало с въпросните 12 000 лева. Парите били предадени на бивш полицай с име М. В., а самият надзирател признава, че оставил за себе си 6 бона от парите.
„Ще взема кредит и ще ти върна тази част, но другите си ги търси по – нагоре, там не мога да отговарям”, се чува ясно от записа.

източник: skandalno.net

Leave a Comment