След години на недоразумения, политически конфликти и откровени скандали, Лондон най – накрая реши да свали ограниченията за работа на българи и румънци. До последно клаузите от предпресъединителния договор, касаещи отпадането на забраната от първия ден на 2014 г., тънеха в мрак и едва вчера завесата бе повдигната.
Притесненията на управляващите във Великобритания, че кралството ще бъде залято от вълни с емигранти, за едни бяха основателни, за други не. Издигаха се лозунги и апели, но в крайна сметка трудовият пазар бе отворен два месеца преди настъпването на очакваната от много хора дата.


Британците дори направиха нещо повече и актуализираха документите и законовите разпоредби, чрез които се разясняват правата на желаещите да работят там българи и румънци. Специален наръчник за работодателите бе публикуван в интернет сайта на имиграционната служба UKBA, в която фигурира заветният ред, че рестрикциите отпадат от 1 януари следващата година.
Така, от този ден британските работодатели ще могат напълно свободно да наемат емигранти от нашите две държави, без да се страхуват от налаганите досега тежки глоби.
Въпреки нововъведенията, в България не се забелязва особено вълнение, поне към този момент. Освен в Обединеното кралство, вече ще можем да работим и в Белгия, Люксембург, Холандия, Италия, Франция и други, или поне така се надяваме. Страната с най – много българи обаче си остава Испания, където само според официалните данни живеят повече от 200 000 нашенци. В интерес на истината броят им е в пъти по – голям, въпреки затруднената икономическа ситуация на Пиринейския полуостров.

източник: skandalno.net

Leave a Comment