Ток за стотинки – това заслужава електричеството, осигурено в поморийското село Белодол, защото от години там няма нормално захранване. И точно затова един от жителите му – Хасан Мехмед, ще плати последната си сметка от 46 лева с монети от 1 и 2 стотинки. Освен него потърпевши са над 200 души, които готвят и се топлят на дърва, защото елуредите не могат да работят при 160 волта напрежение. 44-годишният Хасан Мехмед вече е събрал парите за октомврийската си сметка и се готви да застане пред касата на енергото в четвъртък сутринта. Възнамерява да пробяга разстоянието от 35 километра от дома си до Поморие с торбичките с монети в ръце.

От години в едната махала на селото с 500 жители няма нормално захранване от 220 волта. Затова техниката отказва да работи.

Когато се включи един уред, дори силата на осветлението рязко пада. Мехмед обяснява, че са принудени да готвят на дърва, а за да използва пералнята, мъжът я е преправил с трансформатор, така че да работи и на ниско напрежение.

Хората от селото са писали нееднократно жалби до енергото и Община Поморие. Настояват да им изградят нов трафопост, но до днес резултат няма. Затова Мехмед решава да протестира като плати сметката си с монети от по 1 и 2 стотинки.

По думите на Мехмед, събраните стотинки за сметката тежат 6,5 кг, съобщава Нова телевизия.

Мъжът получава подкрепата на много от съселяните си – и за събирането на монетите, и за предстоящия маратон до касата на EVN, защото всеки от тях е засегнат от проблема.

Хората в Белодол са готови в четвъртък сутринта да излязат и да подкрепят Хасан в неговия начин на протест, защото вярват, че само така някой ще обърне внимание на проблема им.

източник: blitz.bg

Leave a Comment