Демографите предвиждат населението на Япония да се свие с цели 30% до 2060-та година.

Стряскащата тенденция се дължи на множество фактори, но BBC акцентира върху един от тях, който скоростно се превръща в основен. А именно появата на нова „порода” мъже – т.н. „отаку”, които обичат манга комиксите, анимацията и компютърния свят повече от истинските сексуални взаимоотношения.

Токио е най-големият мегаполис в света с население от над 35 милиона души и човек трудно може да си представи, че броят на жителите е проблем.

Но един на район на столицата дава представа за измерението на тази нова демографска заплаха. Акихабара е раят за всеки „отаку”.

Там е концентрирана цяла генерация от компютърни маниаци, които са израснали в последните 20 години на икономическата стагнация в Япония и които са избрали да се справят със стреса чрез бягство в техни собствени виртуални светове.

Кунио Китамара от Японската асоциация за фамилно планиране определя тези млади мъже като „растителноядни” – пасивни и без никакъв порив за плътски удоволствия.

Изглежда тези мъже вече нямат амбицията да са като онези генерации на расови мъжкари, които водят Япония към забележителен икономически възход в периода след загубената Втора световна война. Тези мъже няма интерес да работят в голяма корпорация, да гонят големи цели, да се борят за големи заплати.

Те водят съществуване като „къртици” и чувствително се разграничават от връзките с противоположния пол. Проучване на японското министерство на здравеопазването през 2010-та година показва, че 36 на сто от японските мъже на възраст между 16 и 19 година нямат интерес към секса. 2 години по-късно този процент вече е 2 пъти по-голям.

Някои „отаку“ предпочитат да имат виртуални гаджета… или по-конкретно игра, наречена „Love Plus“, която се играе на портативен таблет. Виртуалните момичета могат да бъдат извеждани на срещи в парка, да получават подаръци за рождените си дни и т.н.

„Такива връзки искахме да имаме в училище“, разказва пред BBC мъж на име Нурикан. В играта неговият герой е 15-годишен, в реалност Нурикан е на 38.

„Ако разполагах с времето, щях да продължа тази връзка вечно“, споделя 39-годишният Юге, който също има виртуално гадже. Често той вади таблет с изображението на „приятелката си“ и прави снимки на двамата на различни романтични места.

Юге разкрива, че би искал връзка с реална жена, а Нурикан дори е женен, но и двамата са убедени, че виртуалните взаимоотношения са далеч по-лесни в сравнение с тези в реалния живот.

Нурикан пази дигиталното си гадже в тайна от съпругата си и се надява никога да не му се налага да избира между двете.

От BBC заключват, че „отаку“ очевидно се чувстват повече от комфортно в собствения си компютърен свят и нямат никакво намерение да го напускат.

Според някои психолози това „затваряне“ се дължи на факта, че множество млади японци са прекалено песимистично настроени за своето бъдеще. Те не вярват, че ще достигнат успехите на родителите си и нямат никакво желание да се обвързват.

За сравнение в Китай и Виетнам младите се хвърлят в живота, знаейки, че нещата могат да се развият само към добро, че ще имат по-добър живот от този на родителите си.

В Япония никой не си мисли подобно нещо.

източник: dnes.bg

Leave a Comment