Ръководството на „Топлофикация София“ ще бъде сменено. Новото ще бъде избрано с конкурс, реши Столичният общински съвет и натовари председателя на Съвета Елен Герджиков да изготви съответен доклад, предаде БГНЕС.

Дебатите бяха предизвикани от искането на БСП да бъде незабавно сменено управлението на софийското дружество. ГЕРБ и Николай Стойнев, председателят на стопанската комисия в Столичния общински съвет (СОС), носят отговорност за лошото състояние на „Топлофикация София“, заявиха от групата на БСП. Според Георги Кадиев има политически чадър над изпълнителния директор на „Топлофикация“ Стоян Цветанов. Кадиев е категоричен, че не носи вина за лошото състояние на „Топлофикация“ като неин бивш директор.

„Аз съм бил в „Топлофикация“ за 9 месеца 2009 г., сега сме 2013-а. Те какво правиха 4 години“, запита Кадиев.

Атанас Атанасов от ДСБ каза, че е наложително да се проведе конкурс, за да бъдат избрани мениджъри, професионалисти, които да управляват това дружество, а не политически назначени лица, които да обслужват корупционните схеми на управляващите. „Кадровикът в държавата е кадровикът на МВР и тук продължава в общината да кадрува. Хората твърдят, че става въпрос за цап-царап, да опоскаме държавата“, уточни Атанасов.

Общинските съветници решиха до два месеца председателят Елен Герджиков да внесе доклад за обявяване на публичен подбор на ново ръководство на „Топлофикация“. Кметът Йорданка Фандъкова коментира: Това е категорично – да се заяви волята за провеждането на конкурс, да се подготвят много професионално критериите и бизнес задачите на бъдещото ръководство. Този начин идва да опровергае твърдението на някои общински съветници, които говорят за спускане на ръководители отгоре.

Скандалите около „Топлофикация София“ са безброй, като дружеството има сериозни задължения и не може да събере голяма част от вземанията си. Вчера, 27 март, от концесионера на „Софийска вода“ Veolia направиха интересно предложение – да поемат управлението на „Топлофикация София“, като ще намалят сметките за парно, за да могат да се увеличат тези за водата в столицата.

източник: actualno.com

Leave a Comment