“Ще търся отговорност от училището до дупка. Не може такава небрежност, всичко трябва да е обезопасено. Не ходи само моето дете там, много деца играят в двора ежедневно, утре ще загине някое друго.”

Това каза вчера покрусеният Красимир Атанасов, баща на 8-годишния Краси, който умря нелепо под паянтова врата на футболно игрище в двора на училище “Вела Благоева” в Търново. Съсипаните от мъка родители взеха тялото на момченцето от моргата в бял ковчег.

Бащата Красимир Атанасов е категоричен, че ще търси отговорност от ръководството на училището, където загина сина му.

В деня на трагедията второкласникът бил при баща си в кв. “Бузлуджа”. Родителите му са разделени и след като завършил учебната година, малчуганът бил взет от Красимир, защото майка му Цанка ходела на работа и нямало кой да го гледа. Тя дълго време била санитарка в родилното отделение на болницата в Търново. Отскоро започнала нова работа и не можела да отсъства.

“Предпочете да отиде при баща си, да кара колело и да рита топка, вместо да замине със съучениците си на зелено училище. Много обичаше да играе футбол. При татко си бе от три дни”, промълви майката. Цанка се обадила на бившия си мъж към 15 ч в събота, за да му каже, че е приготвила багажа на малкия Краси да го праща в неделя при баба му в с. Добромирка за ваканцията. Тогава научила, че нещо не е наред.

“Чакай, че го няма, става нещо”, казал  Красимир, но никой не допускал, че може да е най-лошото.

Майката на загиналото момче Цанка Йончева и баба му Маргарита Дучева ридаят при изнасянето на ковчега от моргата в Търново. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Във фаталния 1 юни малкият Краси обядвал и безгрижно казал на татко си: “Отивам да играя, ти като станеш готов, ще отидем да се черпим за деня на детето.” Красимир-старши работел на повикване. 55-годишният мъж е пенсионер от МВР и се хванал като дистрибутор във фирма за хляб. Замествал, когато някой колега отсъствал. В събота той отново трябвало да бъде на разположение. Когато след два часа детето не се върнало у дома, той се притеснил и започнал да го търси из квартала.

Дочул от съседи, че нещо е  станало с дете в училището, но говорели, че се казва Красен, а майка му работи в мола. Поуспокоил се, но продължил да обикаля.

“Първо проверих на люлките до блока, там обичаше да си играе. Обикновено не ходеше чак в училището, ама ей го, сякаш вчера някой го е тикал”, обяснява Красимир.

От други деца в квартала разбрал какво се е случило на игрището в училищния двор.

“Вратата била опряна на оградата. Големите нещо я бутнали, тя тръгнала да пада, детето побягнало, но тя го застигнала и го похлупила. Като го описаха, че е едно русичко, си казах, само моето ще е”, връща се в кошмара Красимир.

Почти в несвяст той спрял приятел с кола и тръгнал към “Спешна помощ”. Там обаче не могли да му кажат нищо конкретно. Трупът бил заключен в моргата. Разпознал момченцето на снимките в полицията и му прилошало. Наложила се намесата на спешните медици, които му били успокоително.

Близките не бяха виждали детето, преди да им го предадат в затворения ковчег.

“Лекарят ни каза, че не е обезобразен. Ударът е бил отдясно на тила, а черепът е спукан на диагонал. Няма го вече мъничкия, но не се е мъчил”, плаче бабата на Краси Маргарита Дучева, докато поддържа дъщеря си Цанка.

“Беше много жизнено, много будно, усмихнато и лъчезарно дете, можеше всичко. Ще го изпратим с топките му, с любимите обувки за ритане, с мечето”, ридае майка му.

Погребението на Краси е днес в 12 ч на търновските гробища. Понеделник е траурен ден в училище “Бачо Киро”. В школото знамената ще бъдат спуснати наполовина. Класният на втори “Е” Георги Василев, в който е учел Красимир, бе потресен от трагичната новина. Той е със съучениците му на зелено училище в Балкана и не знаеше как ще каже на децата.

Директорът Владимир Николов обмисля да постави предупредителни табели родителите да не пускат децата си в училищните дворове в извънучебно време.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов свиква днес съвещание с всички училищни директори, за да се затегнат мерките за сигурност през ваканцията. С негова заповед е сформирана комисия, която започва проверка на състоянието на всички училищни дворове и прилежащите им площадки на територията на цялата община.

Експертите ще изготвят становище и ако се налага, ще направят предписания. След това лицензирана фирма ще провери дали са изпълнени предписанията, обясни градоначалникът. Такива огледи се извършват ежегодно. Последната инспекция на училищните дворове във Велико Търново е била през ранната пролет, пропуски и нарушения тогава не са били установени, каза кметът.

От Регионалния инспекторат по образованието също ще разпратят писма до всички директори на учебни заведения в областта да огледат училищните сгради  и дворове за опасни места и предмети, които да бъдат отстранени. Шефката на инспектората Розалия Личева е поискала доклад от директора на училище “Вела Благоева” Ангел Янчев, където се сгромоли паянтовата футболна врата.

Засега той е разпитван само като свидетел, а разследването за убийство по непредпазливост продължава да се води срещу неизвестен извършител, уточниха от прокуратурата.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment