На Бъдни вечер у дома се събира цялото семейство и заедно с раждането на малкия Иисус Христос отново се раждат мечтите за щастие и благоденствие

Вечерта на Бъдни вечер трапезата задължително е постна. На масата трябва да бъдат поставени нечетен брой ясния – 7, 9, 11 или 13.

Нечетното число носи символиката на късмет и благоденствие.

Всички знаят, че трябва да приготвят фасул, сарми, варено жито, питка с паричка и дрянови клончета за здраве, ошаф или компот, туршии, вино, ракия. Слагат се орехи за здраве и чесън, който гони болестите.

Не забравяйте, когато се съберете за празничната вечеря на Бъдни вечер да запалите свещ, да прочетете подходяща молитва и да прикадите с тамян не само трапезата, но и цялото жилище за да изгоните злите енергии.

Преди да бъде разчупена питката, трябва да бъде завъртяна 3 пъти от най-възрастния член на семейството. Първото парче се слага пред иконата на Пресвета Богородица.

Който си е запазил люспи от шарана на Никулден, може да ги сложи на трапезата. Някои хора си слагат по една паричка под чиниите, за да имат късмет и благополучие през цялата година.

След като приключите с вечерята, масата не се раздига, а се оставя така през цялата Бъдни вечер и през цялата нощ, защото битува вярване, че починалите близки се завръщат и за тях също трябва да има храна.

източник: chudesa.net

Leave a Comment