Еднократната помощ за ученици, записани в първи клас в държавно или общинско училище наесен, ще се увеличи от 150 на 250 лева. Това реши кабинетът на днешното си заседание. Тази сума ще се отпуска на семействата, в които доходът на всеки член от семейството е под 350 лева. От помощите ще се възползват 45 000 първолаци.

Кабинетът прие още две мерки в социаланата сфера за подпомагане на най- уязвимите. Втората от тях е свързана с разширяване на кръга на домакинствата, които получават енергийни помощи. Това ще стане чрез увеличаване на индивидуалните проценти средно с 11,3 % за всички целеви групи. Така доходът за получаване на енергийни помощи ще се увеличи с 15 лева.

Третата мярка е увеличаване на обезщетението за гледане на малко дете от една до двегодишна възраст- от 240 на 310 лева. Това ще стане от първи юли тази година, каквото беше предложението на парламентарната група на ГЕРБ, а не от първи октомври, какъвто законопроект беше внесен от народни представители от БСП.

За трите мерки правителството е намерило финансиране в размер на около 30 млн. лв., които ще дойдат от преструктуриране на разходи в бюджетите на НОИ и на социалното министерство.

източник: standartnews.com

Leave a Comment