Американката Кармен Тарлетън, чието лице бе изгорено от собствения й съпруг със сода каустик, показа пред медиите новото си лице. Бившата медицинска сестра претърпя пълна трансплантация на донорско лице, според лекарите – напълно успешна.

Кармен живее в ада от 6 години, пишат от medikforum.ru. В пристъп на ярост съпругът й плиснал изгарящата течност, която напълно унищожила лицето и голяма част от кожата й. Лекарите считат за чудо това, че след подобни нечовешки изгаряния Кармен въобще е останала жива.

Обезобразената жена се затворила вкъщи и не искала да излиза и да контактува с никого, защото външният й вид будел погнуса и страх. Тя така и би останала доброволна затворничка до края на живота си, ако не бе получила покана от бостънска болница за експерименталната операция.

От бригадата лекари от Бостън, която подготвила трансплантацията на цяло лице, признали, че това е висша проява на хирургическото майсторство и рискът е голям. Кармен, която е майка на две деца, решила да приеме този риск.

Присаждането на донорското лице през февруари продължило 15 часа и в него участвали 30 лекари, сестри и анестезиолози. Кармен получила нова кожа, мускули, сухожилия и нерви.

Преди няколко дни Кармен, чието състояние вече е стабилно, се е срещнала с майката на донора, за да й благодари лично. Чувствам се по-добре физически и психически, е споделила тя пред медиите. Кармен дава кураж и на други пострадали хора да използват шанса си, ако получат възможност като нейната. Историята й все още не е приключила: предстои й живот с чуждо лице.

източник: kliuki.bg

Leave a Comment