След дълга и тежка борба с рака почина певицата Мери Танева. „С прискърбие съобщаваме, че днес предаде Богу дух и ни напусна певицата Мери Танева. Бог да се смели над душата й, Бог да я прости!“, написа преди минути най-добрият приятел на певицата – Васил Петров.
В началото на годината той отправи апел към джазмените в България и към всички фенове да помогнат за лечението й в чужбина.

„Рязко спиране на цигарите е причина за рака“, смяташе певицата и съветваше хората да не го правят. До последно Мери вярваше, че ще успее да пребори коварната болест и отново ще стъпи на любимата си сцена.

„Почивай в мир, Мери!
Скърбим за теб, но знам, че си на по-добро място!
Жива си завинаги с музиката си“, написа с болка певицата Мария Илиева.


Мариана (Мери) Танева е родена на 1 декември 1950 в София в семейството на фолклорна танцьорка и музикант – кларнетист и саксофонист в БНР.

Цели 18 години пее в едни от най-престижните пиано-барове в Швеция, Финландия, Дания, Норвегия. 5 години след това радва швейцарската публика, като комбинира със специални участия в Канада и Турция в програмата „Лидо”, с известния руски балет „Парадайс”. През 2002 г. се завръща в родината и веднага е забелязана от музикалния елит у нас. Работи е с едни от най-известните ни джазмузиканти – Румен Тосков, Ангел Заберски-младши, Петър Славов, Васил Пармаков, Васил Кимов, Веско Бакарджиев.

От дебютния си албум реализира и видеоклипове на песните „Дни безкрайни”, „Съдба човешка” и кубинската „Buena Vista”.

На Джазфеста в Банско през 2008 отново излиза на сцената, този път с биг-бенда на БНР, а на „Аполония” броени дни по-късно прави самостоятелен джаз-концерт с квартета на Ангел Заберски-младши, където представи новия си сингъл „Не си отивай” – по музика Александър Бръзицов и текст Богдана Карадочева.

На Джазфеста в Банско през 2010 изнесе уникалния концерт „С песните на Леа Иванова” с участието на „Тони Златанов бенд”.

източник: blitz.bg

Leave a Comment