Починалата от левкемия Габриела Йорданова е била дискриминирана от център „Фонд за лечение на деца“. Това постанови 5-членен състав на Комисията за защита от дискриминация (КЗД).

Дискриминацията е пряка, по признак лично положение, обясни за Дарик адвокат Андрей Желязков, който заведе делото срещу фонда. КЗД е установила също, че Министерството на здравеопазването е нарушило членовете 10 и 11 от Закона за защита от дискриминация, чрез неизпълнение на задължението си да предприеме всички необходими мерки за постигане на целите на антидискриминационния закон по отношение на хората с онкохематологични заболявания.

Според КЗД Габи, която почина на петгодишна възраст в Италия, е била третирана неравностойно в сравнение с други две деца със същата диагноза. За тях фондът е отпуснал пари за лечение в чужбина, а на Габи пари са били отказани. Според вещите лица е било необходимо да се направят допълнителни изследвания със специална техника, която да установи дали има подходящ донор за децата в България. И на трите деца не са направени такива изследвания, като лечение в чужбина е отказано само на Габриела Йорданова.
Габи преди операцията СНИМКА: Facebook

Това решение на КЗД дава възможност на родителите да заведат граждански иск срещу Център „Фонд за лечение на деца“ и здравното министерство, за неимуществени вреди, обясни адвокат Желязков.

Той сподели още, че семейството все още живее в Италия, като само майката има работа, живеят тежко, но нямат никакво желание да се връщат в България.

Петгодишната Габриела Йорданова издъхна през октомври миналата година. Детето почина в Италия, където му беше направена операция по присаждане на костен мозък.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment