С 2000 лв. ще бъде глобен хипермаркетът “BILLA” във Велико Търново заради продажба на печено пиле с червеи, съобщи д-р Станимир Спасов, директор на териториалната агенция по безопасност на храните. Забранено е производството на храните в т.нар. “топли точки” в хипермаркета до отстраняване на санитарните нарушения. Ще бъде направена повторна проверка, която да провери дали са изпълнени всичките предписания.

Инспекторите от агенцията са проверили в понеделник на 27 май хипермаркета по сигнал на търновка, която си купила печено пиле с бели червеи още на 24 май. Проверката е закъсняла, тъй като са се събрали три почивни дни, но потърпевшата се е обадила на горещия телефон на агенцията още в деня на покупката. Отговорът на дежурния инспектор е бил тя да запази пилето в хладилника, докато я потърсят от агенцията по безопасност на храните.

При проверката се натъкнахме на куп нарушения и най-драстичното беше, че във витрината с топлите храни имаше мухи, което е недопустимо, коментира д-р Спасов. Шефът на агенцията посочи още, че в хипермаркета има отговорници, които всяка сутрин проверяват готовността на обекта и попълват специална документация за резултатите. Никъде не беше отбелязано, че в хранителните витрини има мухи, а и никой не е направил нещо, за да ги отстрани, поясни д-р Спасов. А именно те са причина за заразяването на пилетата.

Нарушението е много сериозно. Това е първият случай в моята практика, когато се натъкваме на такова нещо, призна д-р Спасов. Той съобщи, че от днес агенцията по храните започва масирана проверка на всички хранителни вериги, където се приготвят топли храни.Такива проверки правим постоянно, но 15 инспектори не могат да бъдат по всяко време във всеки обект, каза шефът на великотърновската дирекция.

Потърпевшата, която е майка на две деца, разказа, че семейството є е било шокирано, когато на празничната трапеза на 24 май видели неприятната гледка. Жената позвънила веднага на дежурния телефон на агенцията, откъдето и съобщили, че те ще я потърсят. Три дни никой не се обади, затова аз позвъних повторно на 26 май, заяви тя. Тогава є съобщили, че в почивните дни няма кой да направи проверка. Запитах се, ако някой се беше отровил от подобна храна и се беше случило най-лошото, пак ли щеше да се прави проверка след три дни, коментира майката.

Leave a Comment