Мъжете ще изчезнат след пет милиарда години и процесът вече е започнал, предупреди водеща австралийска изследователка, предаде БГНЕС.

Проф. Джени Грейвс, една от най-влиятелните изследователки в Австралия, смята, че жените ще спечелят битката между половете и то по най-категоричния възможен начин. Тя твърди, че вродената крехкост на половата хромозома на мъжа, Y-хромозомата, означава, че мъжете вървят към изчезване.

Проф. Грейвс базира прогнозата си на броя на гените в половите хромозоми на мъжете и на жените. Половата хромозома на жената – X, съдържа около 1000 здрави гена. Освен това жените и момичетата имат по две такива хромозоми. Y хромозомата е имала същия брой гени като хромозомата на жените. Но след стотици милиони години тя започнала да се руши, оставяйки по-малко от 100 гена в съвременния мъж. Докато жените имат две X хромозоми, мъжете имат само една Y хромозома.

Това е от ключово значение, защото наличието на две X хромозоми им позволява да извършват жизненоважни поправки. За Y хромозомата е по-трудно да поправи грешките и по този начин се руши.

„Това е много лоша новина за всички мъже“, заяви проф. Грейвс от университета в Канбера. Има и още лоши новини.

В лекция пред Австралийската академия на науките тя заяви, че повечето от оставащите гени в Y хромозомата са „боклук“. Има обаче и добри новини. Изследователката счита, че ще са необходими пет милиарда години Y хромозомата и мъжете, които тя произвежда, да изчезне напълно. Други експерти съветват мъжете да не се паникьосват.

Проф. Робин Ловъл-Бадж, експерт по хромозомите от Националния институт за медицински изследвания в Лондон, заяви, че според проучванията Y хромозомата не е изгубила никакви гени поне от 25 милиона години. „Бих казал, че няма никаква причина за безпокойство“, допълни той. Проф. Крис Мейсън от Лондонския университетски колеж заяви, че дори Y хромозомата да се разпадне в идните пет милиарда години, медицината има достатъчно време, за да навакса.

Проф. Грейвс има друго решение. Тя казва, че когато Y хромозомата се разпадне, друга хромозома може да поеме ролята на липсващата, което ще доведе до появата на нов човешки вид.

източник: actualno.com

Leave a Comment