Пациент от Пловдив прекара една седмица в инфекциозно отделение заради погрешна диагноза, поставена от известна частна лаборатория в града

Мъжът е диагностициран с хепатит А, след което незабавно е настанен в болница. Седем дни по-късно обаче лекуващият му лекар заявява, че той изобщо не е носител на опасното заболяване, след което веднага го изписва, за да не бъде повече в пряк контакт с истински болните в отделението.

Аналогична одисея има и председателят на пациентска организация, който се сдобива с ужасяващо онкологично заболяване. Мъжът обаче запазва присъствие на духа и решава да повтори изследването в друга лаборатория, където този път резултатът е напълно отрицателен.

Неотдавна репортер на bTV решава да провери от личен опит надеждността на изследванията в лабораториите. За тази цел той си пуска пълна кръвна картина в пет от най-големите и посещавани лаборатории в страната, като след това резултатите му са професионално разчетени от хематолога доктор Галя Цонева.

Доктор Цонева сравнява резултатите за хемоглобина, при които установява разминаване между най-ниската и най-високата стойност от над 20% процента, което по думите й е абсолютно недопустимо. Още по-голямо разминаване тя отчита при резултатите за левкоцитите, като тук отклонението е близо 50%.

Всички резултати единодушно потвърждават, че диагнозата на пациента е анемия, но ако изследването е направено единствено в лабораторията с най-ниския резултат, то тогава зловещото заключение ще бъде рак на кръвта.

източник: razkritia.com

Leave a Comment