И така нареченото „правителство Орешарски” продължава победния ход към бездънната яма на политическата глупост. Според последните сведения, червените партийци обмислят мъдра стратегия, която да намали търговската сила на хипермаркетите чрез ограничаване на работното време през почивните дни и по този начин да се засили оборотът на кварталните магазинчета.

Дотук добре, защото именно хипермаркетите задушават малкия и среден бизнес, а заради тях в последните години фалираха хиляди български търговци. Ако ги затворят за събота и неделя безспорно малките ще получат глътка въздух, но това далеч няма да е достатъчно за икономическо оцеляване във вечно тресящата се от кризи България. Въпросът всъщност е съвсем друг:

Защо никой не мисли как да се увеличат доходите?

париАко някога (по всяка вероятност след стотици хиляди години), някой разумен човек бъде допуснат от тайнствените сили да поеме управлението на България, то той със сигурност ще намери начин за увеличаване на доходите. Защото проблемът не е точно в хипермаркетите, а в празния джоб на хората, броящи всяка стотинка.

При нормална европейска заплата, никой няма да отиде до големия магазин, за да си купи хляб или кило домати на промоция. Никой няма да се сети да чака на опашка, защото ще вземе месо за 8. 50 вместо за 9. 05 например. Освен това, специалистите предвиждат

Още куп проблеми при осъществяването на подобна инициатива

На първо място, хипермаркетите ще намалят още повече и без това смешно ниските заплати на своите служители. В момента една касиерка от голяма верига получава по около 400 лева на месец при пълно работно време, а представете си колко заплата ще остане, ако ги отрежат от 8 дни.

Второ, хипермаркетите няма да подминат с лека ръка тази забрана и ще потърсят правата си в определените за това места. А България винаги е губеща при подобни ситуации и обезщетенията отново ще трябва да бъдат платени от всички нас – обикновените хора.

Господа министри, намерете начин да вдигнете заплатите и да преборите корупцията, а бизнеса ще се оправи сам!

източник: skandalno.net

Leave a Comment