2012-а се оказа годината, в която българската песен изживя своя подем.

Възраждането  бе регистрирано от “24 часа”, а възходите  през годината – описвани на страниците му. Така закономерно се стигна до класацията на вестника, която определя най-добрата песен за 2012 г.

И това е “Дим да ме няма”. Мнението на редакционното жури категорично съвпада с възприятията на слушателите и с анализите на музикалните експерти.

Поне две причини има българската песен отново да стане обичана и желана в дискотеките.

– Появиха се количествени натрупвания, които доведоха до качествени изменения. Досущ като при българските сериали, десетки таланти намериха поле за изява в музикалните формати на няколко телевизии. Така “Х фактор” даде силен старт на победителя си Рафи.

– Смесването на няколко стила сякаш даде формулата как се пишат летни хитове. Доказаха го утвърдили се вече, но все още млади певци като Поли Генова, Миро, Орлин Павлов, Румънеца и Енчев и “Ъпсурт”.

– Танцувалният елемент и текстът на български, който може да се припява, направи парчетата предпочитани пред западните в дискотеките.

Няколко фактора повлияха на класацията на “24 часа” – музика, която лесно може да се запее, текст, който бързо се запаметява и все пак има послание, визия и артистичност на изпълнителя, качество на клипа. Разбира се, под внимание беше взето и мнението на слушателите, проверено в интернет.

“Тази година е изключително силна за българската поп музика. Това се случва за първи път след периода 1999-2002 г., когато се появиха Мария Илиева, “Каффе”, “Сленг”, Д2”, казва Ники Кънчев, койтор освен тв водещ и глас на Дарик радио, е един от най-подготвените музикални журналисти.

“Досега не се е случвало след риалити формат да се появят толкова много нови имена. Рафи, Сани Алекса, Богомил, Ангел и Мойсей, всички те дойдоха от “Х фактор”. Продуцентите бяха загрижени за вокалните си питомци и им помогнаха да излязат на сцената”, казва Кънчев. Според него Криско също има сериозен принос за възраждането на българската музика. На него и на Миро се дължи възходът на друга млада звезда – Дивна. “Криско гони успеха на “Ъпсурт”, а понякога дори ги минава. В парчетата си те винаги искат да кажат нещо, стрелят по някого. При него текстовете са по-лежерни”, допълва водещият.

Хитът на годината за него е “Дим да ме няма” на Графа, Бобо и Печенката. “Много силни изпълнения Бобо направи и със Сани Алекса и Орлин Павлов, но трябва да внимава да не се изтърка. От новите имена мога да посоча и Поли Генова, която постигна много с труд и талант”, казва Кънчев.

“Безспорно хитът на годината е “Дим да ме няма”, казва Владимир Дайнов, програмен консултант в радио компанията “Еммис България”.

“Графа направи много смела стъпка встрани от неговия стил, който познаваме. Парчето с Печенката и Бобо е ритмично и се превърна в химн на радиото. Има стотици излъчвания по Радио “Фреш” и FM+ и хиляди, като се включат и останалите станции.”

Владо Дайнов разделя хитовете от тази година в няколко категории, в една от които влизат певците от “Х фактор”. Определя риалити формата като успешен, а артистите, излезли от него, като подходящи и за радиоефира.

Сред денспарчетата откроява I Love My DJ на “Дийп зоун”, както и Криско с “Почивни дни”. “Това лято за първи път в заведенията и дискотеките се предпочиташе и се въртеше основно българска музика. Предишни години излизаха един-два хита, тази определено имаше различна танцувална музика. В ефира на Star FM много се въртеше песента “Защо” на Б.Т.Р. Групата е доста пестелива и не пуска често парчета, но винаги са смислени и силни”, обяснява Дайнов.

Твърди, че музикантите са намерили печелившата формула да правят летни хитове. Лора Караджова също е сред тези изпълнители. Съчетаването на нови стилове допринася за успеха на българската музика.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment