Над 60% от почиващите в Слънчев бряг са младежи, които са избрали курорта за парти туризъм, са пресметнали хотелиери. Всички те поне веднъж участват в прословутите бар турове като част от забавленията на море, предава bTV.

Според депутата от БСП Таня Буруджиева и председател на БАХР Благой Рагин имиджът на България като алкохолна дестинация трябва да се промени и да се инвестира повече в реклама на всякакъв вид туризъм – предимно на този, свързан с минералните бани, който е целогодишен.

„Трябва дебат с бранша и гражданите за нови приоритети пред туризма. Стратегията за развитие на сектора към момента е меко казано „алабалистика“. Там не са включени минералните извори, с което сме уникални. Най-глупавото нещо бе всички, които се втурнаха да строят хотели по морето и в Банско. Вследствие на това нито можеш да се качиш да караш ски, нито спокойно да отидеш на море“, коментира Буруджиева.

Според Рагин пък нещата и по морето постепенно започват да се променят. Така например тази година имало сключени споразумения с туроператори за повече културни събития като посещения на Бургаската опера.

Експертът подчерта, че 70% от приходите в туризма идва от Черноморието. Затова трябва да се помисли за подобряването на базата – например по примера на Испания било възможно в курорти като Слънчев бряг да се направи „улица на шума“, на която са изнесени всички барове и дискотеки, а в останалата част е спокойно.

източник: economic.bg

Leave a Comment