15 месеца без шофьорска книжка и 800 лв. глоба постанови районният съд във Велинград за актьора Иван Ласкин. Наказанието е заради отказа му да бъде тестван с дрегер за употреба на алкохол, докато шофирал джип “Тойота”.

Решението е постановено преди седмица от председателя на Велинградския районен съд Веселин Петричев, потвърди за “24 часа” адвокат Хари Харалампиев, който е защитавал интересите на Ласкин.

На 19 юни тази година около 15,40 ч актьорът е шофирал джипа по ул. “Кирил и Методий” във Велинград.

В един момент спира автомобила, за да говори по мобилния си телефон. Близо до него полицейски автопатрул проверява други коли. Според показанията им полицаите видели Ласкин да надига бутилка от бира, докато говорел по телефона, след което потеглил. Затова тръгват след него и го спират за проверка.

Униформените твърдят пред съда, че “им направило впечатление, че водачът Ласкин може да е употребил алкохол”. Заради отказа му да го проверят с дрегер му съставят акт за административно нарушение. За свидетели се подписват двама полицейски служители от автопатрула. На Ласкин е връчен и талон за кръвна проба, която да бъде направена в медицинския център в Батак, защото във Велинград нямало дежурен лекар, обясняват полицаите. Той пак отказал. Според полицаите по време на проверката Ласкин се държал грубо с тях. “Уволнявал ги” и ги нарекъл “еничари”.

Съвсем друга е версията за случилото се според адвокат Харалампиев и Александра Сърчаджиева, с която Ласкин живее и която е майка на дъщеричката му. Според показанията на Александра във въпросния ден с Иван и детето им пристигат във Велинград на почивка. Отиват в малък хотел, който не се харесва на Александра и тя го моли да намери по-добър. Поръчва пътьом да й купи и бутилка бира, защото наличната в хотела не й харесвала.

Малко по-късно Ласкин е спрян от полицията. Според Александра в този момент тя се обадила по телефона на мъжа си и той не можел да й обясни точно къде се намира, защото не познавал Велинград. Според нея полицаите отказали да му помогнат и когато все пак тя ги намерила, констатирала арогантно и подигравателно отношение на униформените към актьора. Според нея те ехидно му заявили, че “повече няма да гледат негови филми”. Пред съда Сърчаджиева обяснява, че след съставянето на акта двамата с Ласкин са отишли до полицейското управление във Велинград, за да заявят че заради дъщеричката им и отнетата книжка на актьора няма как да отидат до Батак, за дасе вземе кръвна проба. Било им отговорено, че това е техен проблем. Показанията на Александра обаче не се вземат предвид от съда с мотив, че тя е заинтересована страна, тъй като е съпруга на Ласкин.

Отнемането на книжката ще бъде обжалвано пред Административния съд в Пазарджик.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment