Клиентите на големите супермаркети малко по-малко започнаха да разбират, че ако искат да си купят месо, по-добре да не се спират пред щанда с кренвиршите. Малцина обаче от тях осъзнават, че този тип храна и полуфабрикати са не само лоши на вкус, ами и изключително вредни за здравето с предпоставката да докарат дори рак, научи HotArena.net.

Химикали, овкусители, изкуствени оцветители и аромати се слагат не само в кренвиршите, но и в почти всички деликатесни продукти от месо.

Повечето от евтините колбаси например дори не съдържат месо. Най-често те са смес от овкусители, соев концентрат и вещества водещи до затлъстяване като натриевите карагини. Освен това са добавени още редица химикали, които да придадат на тази паста вкус на месо. Според производителите в минимално количество те не са вредни за здравето. Истината обаче, че като ги консумираме години наред те се натрупват в тялото и оказват влияние.

Ето от какво са направени например кренвиршите—25 % соев протеин, 15 % птиче месо, 7 % просто месо, 5 % брашно —нишесте, 3 % — овкусители и 45 % от месния продукт представляват емулсия—смесени кожи, сухожилия и кости. Това разкрива разследване на руската телевизия ОРТ, направено за голяма част от месокомбинатите.

„Месни“ продукти с подобен произход не се произвеждат единствено в Европа. Още по-страшно е у нас. За да спестят суровини производителите слагат повече нитрити и глутамати и почти никакво месо.

„А ако си мислете, че като си купувате от по-скъпите филета—например тези от пуешко месо—си спестявате химията, трябва да знаете, че се лъжете”, разказват специалисти по храните.

Статистиката в продажбите разкрива, че почти всеки втори българин яде кренвирши през ден. Любимото мезе за вечеря обаче неумолимо копае гроба ни, категорични са диетолози. В тях има толкова много химикали, че те вредят на организма ни и то сериозно.

Известният специалист по-здравословно хранене д-р Георги Гайдурков обясни, че когато толкова много химия се изсипва в тялото ни години след години, организмът си създава “депа”, в които изхвърля тези вещества. Точно както си изхвърляме боклука.

Те не могат да бъдат обработени и в крайна сметка създават отровни за нас съединения. От тези депа, които се настаняват по-слабите места на организма ( като стомах, панкреас, черен дроб) по-късно се образуват злокачествените онкологични заболявания.

„В малотрайните колбаси има най-много 20 процента истинско месо, всичко друго са субпродукти. В някои се използва механично обезкостено месо, което е богато на мазнини при свинското, и пълно със сухожилия при птичето и говеждото.

Другата съставка е месокостен хомогенат —машинно обезкостено месо, което не се препоръчва за консумация от хора. То е пълно с костна тъкан, костен мозък и разрушена мускулна тъкан”, коментират хранителни експерти.

Самите ензими и стабилизатори, които се добавят, също са много вредни за човешкото здраве. Особено за малки деца, астматици и болните от бъбреци. Някои от тях дори имат откровено канцерогенно действие и са забранени в много от „белите страни”. Става въпрос за Е-тата с цифри: 121, 123 и 240.

Из форумите коментират, че дори животните отказват да ядат подобно месо. Някои от феновете на здравословното хранене стигат до там, че препоръчват котешката и кучешката храна, вместо кренвиршите.

„Трябва да следим етикетите и какви Е-та има в това, което си купуваме. Защото няма как да се излекувате, ако всеки ден ядете отрови”, съветват експерти, пише „Всеки ден“.

източник: hotarena.net

Leave a Comment