Двама съпрузи от Плевен и тяхната дъщеря застават днес пред съд в Бремен по обвинение в търговия с хора с цел сексуална експлоатация, съобщи съдебен говорител. Доказани са общо 57 престъпления, извършени от семейството. Бащата Божидар Берков (53 г.), майката Райна (52 г.) и тяхната 25-годишна дъщеря за периода 2006-2012 г. примамвали българки, сред които и свои родственици да пристигнат в Бремен. Всички млади жени били от най-бедните слоеве, пише в обвинителния акт. Те знаели, че ще проституират, но били уверявани, че ще получават половината от заработеното. В действителност им се давало единствено мизерна храна и покрив.

В същото време семейството печелело от 200 до 400 евро на ден. Всяко неподчинение безскрупулното семейство наказвало с бой и със заплахи за смърт. Мъжът дори изнасилвал жертвите си. На подсъдимата скамейка застава и 69-годишен германец, който предоставял апартаменти под наем на българското семейство. Доказано е, че немецът правил платен секс със 17-годишна наша проститутка. Законът забранява подобно удоволствие с непълнолетни.

Бандата бе разкрита през октомври миналата година, след като една от жертвите успя се измъкна и се оплака в полицията. Престъпленията бяха доказани благодарение на тясното сътрудничество между германските и българските сили на реда. Междувременно властите в Дюселдорф решиха да подадат ръка на десетки български проститутки в града. Те си търсели клиенти по улица “Шарлотенщрасе”, която е забранена за такава дейност. “Тези млади жени идват от крайно бедни семейства.

В повечето случаи са неграмотни и не са в състояние да пазят личното си здраве”, заяви вчера сенаторът по въпросите на здравеопазването Андреас Майер. Според Хайнц-Вернер Шниткер от католическата мисия в Дюселдорф повечето проститутки били наши ромки. Те имали деца в България и били принудени да продават телата си, за да изпращат пари на семействата си. На 70 от тях вече се оказвала консултантска помощ за предпазване от венерически болести и СПИН. С ограмотяването им и с редовни гинекологични прегледи се заела и консултантската общинска служба “Сексуално здраве”.

източник: blitz.bg

Leave a Comment