Нова наредба за детското хранене е хвърлила в паника директорки на детски градини в цялата страна. Малчуганите не могат да се хранят с купешка кайма, а само със смляна на място от истинско месо. 60 процента от него трябва да е телешко.

В кухните обаче няма машинки за мелене на кайма и всички градини трескаво ги поръчват в общините.  Така често поднасяната супа топчета временно отсъства от менюто. Малките вече не могат да се хранят с какъв да е хляб, а само с посочените видове в наредбата.

Най-паникьосани в кухните са заради пълната забрана за купуване на кренвирши, малотрайни колбаси, шпеков салам и дори шунка. Преди това се предлагаше за следобедна закуска, но вече е забранено. Причината е заради многото консерванти, рога, копита, кокали и забранени стабилизатори в колбасите.  От менюто изчезват и така обичаните от хлапетата филийски с пастет, защото никой не знае откъде се купува този пастит и какво съдържа.С цел икономии в някои градини купвали от най-евтиния.

Ще се дават картофи, но в ограничени количества, в никакъв случай пържени и ще се намали солта.

Тотално се забранява даването на кроасани, сухи пасти и всякави подобни сладки за десерт. Десерът ще се прави на място и ще представлява кремчета, или кейк с ниско съдържание на захар. Плодовете стават задължителни. Директорките от една страна приветстват наредбата за правлно хранене, но от друга изчисляват, че със сегашните бюджети няма да се справят с нея. Само купуването на месо за кайма ще се отрази яко на бюджета, за плодовете да не говорим. Може би ще се наложи вдигане на таксата за детска градина или по-голяма субсидия от общините.

Детски учителки пък коментират, че каквото и да въвеждат в градините, родителите са основна  пречка за здравословното хранене на децата. Още като си вземат чедото от градина, те веднага му купуват чипс, кроасан, или пица и целият труд на готвачките да ги хранят здравословно напълно се обезсмисля.

Източник:skandalno.net

Leave a Comment