Създателите на популярния мултфилм “Шрек” не са измислили своя герой, а буквално са прекопирали в сюжета си съдбата на реален човек. Това е Морис Тийе – професионален борец, живял през първата половина на миналия век.

Реалният прототип на Шрек е говорел 14 езика, блестящо играел шах и независимо от външното си излъчване бил безкрайно скромен и дружелюбен човек, разказват от topnews.ru.

Морис Тийе е роден през 1903 година в Русия, във френско семейство. След революцията цялата фамилия се завръща във Франция. В детството си Морис не се отличавал от другите деца – дори бил красиво момче, с миловидни черти на лицето. На 17-годишна възраст обаче се случило нещастие: в тялото му започнала да се развива рядката болест акромегалия. Тя се характеризира с непропрорционално нарастване и деформация на костите, особено лицевите. Поради ужасните външни трансформации Морис се отказал от желаната кариера на юрист. Но не сложил кръст на живота си – решил да се възползва от своя недъг и да го превърне в предимство.

Животът му дал, както се казва в популярната поговорка, само едни кисели лимони – а той, вместо да се сърди и плаче, направил лимонада! Заминал за Америка и станал професионален борец – дори през 1940 година станал шампион в жанра си. В детството си Морис бил наричан “ангел” заради миловидното лице, а в зряла възраст това прозвище отново го намерило – този път заради добродушния му характер.

Радвал се на изключителни симпатии от публиката и никой не го видял сърдит или груб. За жалост болестта увредила сериозно сърцето му и на 51-годишна възраст починал от сърдечен пристъп. Много години по-късно отново оживял – този път в образа на Шрек, странното същество с глуповат, груб вид – и добро сърце.

източник: kliuki.bg

Leave a Comment