Освен подаръци Дядо Коледа по традиция носи и по няколко излишни колограма в чувала и ги раздава на всички наред, независимо дали са слушали, или не. Затова едно американско изследване сочи, че най-много консултации с диетолози се правят именно през януари.

Освен храната студът също допринася за напълняването, защото забавя кръвообращението, а и повечето хора губят желание да спортуват и предпочитат да мързелуват на топло.

Не всички могат да се похвалят с волята на Руслан Мъйнов, който стриктно спазвал „Зоната“ по празниците, диетата, с която свали 20 кг. И далеч не всеки може да каже, че грам не е преял в последната седмица на декември, като Ирина Флорин.

Добрата новина е, че токсините и мазнините от обилните трапези са натрупани бързо и могат бързо да се премахнат. Стига да знаете как.

Драгомир Драганов например е решил да заложи на отслабващото действие на артишока. „Минавам на строга диета след празниците, имам нужда“, смее се водещият.
Преди време той срещнал свои познати, които били отслабнали до неузнаваемост. Оказало се, че постигнали ефекта с чай от артишок. „Вари се 1 кг в 3 л вода поне около един час.

После се пие по стотина грама всеки ден“, обяснява водещият. Вълшебната напитка обаче се оказала много горчива. Затова Катя от „Ритон“ намерила артишок на капсули и снабдила и Драганов. Все пак тя е главната виновница за обилното хранене на компанията по Коледа, защото посрещна него и други приятели в дома си и направи капама и няколко вида баници. От два дни двамата с Драганов подобряват метаболизма си с по 3-4 капсули артишок на ден.

Някои са настроени по-радикално по отношение на слабеенето. Щом усети, че излиза от форма, например след празниците, Илияна Раева минава на вода. И то на малко вода. „Не съм привърженик на идеята да се пият течности с литри. Дори напротив. Освен това се храня само веднъж на ден. Обикновено вечер“, казва Раева. В периода на диетата тя ще се лиши дори от чаша вино с храната, за да постигне желания ефект по-бързо. „На Бъдни вечер готвих аз. После бяхме на гости на различни приятели на 25, 26 и 27 декември. Така че е добре да се направи разтоварваща диета“, казва „златното момиче“.

Навръх Коледа с нея празнува и Маргарита Хранова, която също мина на по-лек режим от януари. „Човек има нужда след празниците. Колкото и да се сдържаме, се изкушаваме и малко прекаляваме с храната“, казва певицата.

Затова в последните дни тя набляга на плодовете и гледа да не смесва много храни в менюто си. Сутрин закусва препечена филийка с масло, колкото за лек аромат, и малко чубрица. После яде плод, но не банан. „На обяд гледам да съм на зелена салата. Може и с малко месо. Вечер почти не ям. И като цяло намалявам количеството. Ако ми се доядат картофи, изпичам си само един“, признава Хранова. А най-голямата жертва, която направила в името на добрата форма, е, че след Нова година вече пие кафето чисто, без мляко, както обикновено.

На лека диета е минала и нейната колежка Силвия Кацарова. Тя качила 3 кг по празниците и е решена да ги свали най-късно до 18 февруари, когато има покана за участие в турска телевизия. „Ами то толкова гости и трапези. И продължават. След Коледа и Нова година на 2 януари имах имен ден и пак празнувахме“, казва певицата.

Затова сега Кацарова гледа да се храни разделно, както прави от години, като набляга на плодовете и зеленчуците. Певицата винаги се старае да е във форма преди всяка своя изява, както предстоящата в Турция. Затова преди големия си концерт в НДК през май миналата година била само на чай и аспирини. Позволява си да прекалява само с подправките.

Катето Евро също е на вълна здравословно хранене след празниците. Макар че не е преяждала кой знае колко, актрисата е решила да мине на по-леки и постни манджи в близките дни или дори седмици. Може да не спазва празничните пости, но сега спира месото. „Ей така, за разтоварване на организма. Ще си правя яхния с картофи, ще ям ориз. Докогато издържа“, казва Катето.

Дичо по принцип не е фен на месото, но за сметка на това след празниците е решил да се лиши от друга своя страст – алкохола. И по-точно уискито.

„Пия доста концентрат. Но спирам. Поне за една година. Ще си позволявам само по една биричка, не повече“, решен е певецът. По отношение на храната кой знае какви промени няма да прави, защото като цяло менюто му е здравословно – набляга на рибата и избягва свинско, сладко и тестено.

Всичко дотук доказва теорията на калифорнийски учени, че след голямото празнично преяждане повечето хора спират нещо любимо – кой месото, кой уискито, вместо да минават към някакъв специален режим на хранене. Поредното доказателство за това е и водещата Ани Цолова, която поне за 2 седмици няма да яде хляб, картофи, ориз. „Спирам въглехидратите от понеделник“, казва тя.

Междувременно Цолова поддържа форма и с усилен спорт. Ходи на степаеробика при инструктор и прави кардиоупражненията всеки ден по един час. „Освен това пия и много чайове, понякога по 2 л на ден вместо вода. Сега съм си взела ехинацея и пирински чай. Гледам да е каквото мога да давам и на детето, понеже и той много обича чай с мед“, казва водещата.

Строгите диети след претоварване на организма с храни и напитки наистина не са подходящи, казват учените. По добре е постепенно да настроите „хранителния таймер“ към нормални количества и здравословно меню, а не да гладувате и после да се нахвърлите на любимите вкуснотии с още по-голямо настървение.

За да свалите натрупаните по празниците килограми, Астор препоръчва да ядете повече плодове и особено ябълки. „Но никога сладки и кисели едновременно. Това го знам от създателя на разделното хранене, един американски професор“, предупреждава магът.
Той самият няма голям опит с диетите, но често пие здравословен коктейл с отслабващо действие. „Сутрин на гладно си правя смес от по 40-50 г изцеден лимонов сок, зехтин, мед и уиски или коняк. Сам съм си го измислил, никой не ми е казвал рецептата. Просто знам, че тези съставки са полезни“, казва Астор.

След голямото преяждане по празниците организмът на здравия човек минава инстинктивно към по-лек хранителен режим. Затова ни се дояждат повече плодове и зеленчуци, супи и салати. Това означава, че имаме потребност от по-леки храни и напитки. При здравия човек апетитът определя храненето. Минавайки към такъв режим, организмът сам се освобождава от бързо натрупаните 2-3 кг. Два разтоварващи дни ще гарантират този ефект. Едни предпочитат да минат само на плодове, други на зеленчуци, трети на смесен режим или да добавят кисело мляко, което действа детоксикиращо, диуретично, подобрява баланса на чревната микрофлора и намалява нивата на холестерола. Задължително по време на такъв режим трябва да се добавят 2 л течности, най-добре под формата на билков чай с мед и лимон. Закуската трябва да е пълнозърнеста – овесени ядки, трици или зеленчуков сандвич с пълнозърнест хляб. След тези два дни постепенно минаваме към нормално хранене, като добавяме извара – нискокалорийна и детоксикираща черния дроб храна, лека риба, птиче месо.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment