Закон да спаси страната от демографския срив. За това се обяви здравният министър Таня Андреева по време на инициираната от нея дискусия на тема „Бъдещите политики по отношение на репродуктивното здраве на младите хора у нас, превенция на недоносеността и преодоляването на последствията от нея”.

Тя заяви, че намаляването на населението е достигнало до нивата на следвоенно време. Според нея опасността от изчезването на нацията трябва да се премахне чрез дългосрочни политики за  владяването на демографския срив и репродуктивното здраве на населениет, които да се следват от всеки следващ министър на здравеопазването и всяко следващо правителство.

Андреева подчерта, че  демографският срив не е причинен само от ниската раждаемост, а и от високата смъртност, емиграцията, незнанието на хората как да решават проблемите си, склонността на българина да се лекува сам. Поради тази причина според нея трябва да има специален закон, който да осигурява опазването на репродуктивното здраве на нацията. Министърът информира, че предстои създаването на експертни групи, които да подготвят необходимите законодателни промени в тази насока.

Андреева посочи, че вероятно ще стартира информационна кампания за хората с репродуктивни проблеми. Предстои също така Регистърът за ражданията да бъде надграден с регистър за недоносените деца, както и разписване на програми за проследяване и рехабилитация на недоносените по отделни възрастови групи.

източник: infoobzor.net

Leave a Comment