Волейболистите от националния отбор на България излизат срещу Италия тази вечер 19,00 часа на стадион „Паркен“ в датската столица Копенхаген във втория полуфинал на европейското първенство. Срещата ще бъде предавана пряко по TV7.

След невероятния обрат и победа над домакините от „Дружина полска“ с 3:2 в плейофите и страхотния успех над Германия с 3:1 на 1/4-финалите, момчетата на Камило Плачи са решени да покажат същата игра и дух и да се класират за големия финал в неделя.

Българите имат уникалната възможност да се класират за финал на европейско първенство едва за втори път в историята си след 1951 година, когато остават със среброто в Чехия. Класирането за финала има двойно по-голямо значение и заради това, че носителите на медали ще спечелят директни визи за световното първенство догодина в Полша. Четвъртият отпада от тази привилегия.

Българските „лъвове“ имат още една причина да играят на върха на възможностите си срещу италианците, а именно да си върнат за двете си загуби за бронза на Олимпиадата в Лондон 2012 и на финалите на Световната лига тази година в Мар дел Плата.

Италианският селекционер на България за пореден път ще заложи на най-добрите си волейболисти, а основното оръжие отново суперзвездата Цветан Соколов, който се превърна в истинско страшилище за всички отбори. От друга страна волейболистите на „Скуадра адзура“ са амбицирани да продължат добрата си серия от победи срещу България и да се класират за финала на европейското, както направиха преди две години.

Наставникът Мауро Беруто има проблеми с контузени играчи в лицето на капитана Кристиан Савани и Симоне Пароди, които пропуснаха 1/4-финала срещу Финландия в сряда и най-вероятно ще пропуснат и сблъсъка с „трикольорите“, като останат на резервната скамейка. Въпреки това, „адзурите“ показаха, че могат да се справят и без тях, като за целта като основни посрещачи ще играят звездата Иван Зайцев и Иржи Ковар, а диагонал ще бъде младият Лука Ветори, който пък донесе победата на Италия над България в малкия финал на Световната лига през тази година в Аржентина.

Останалите титуляри по всяка вероятност ще бъдат разпределителя Драган Травица, центровете Томас Берета и Емануеле Бирарели и либерото Салваторе Росини. Всичко това предвещава един изключително интересен мач, в който ще се види кой от двата тима повече иска да се класира за големия финал, където ще го чака победителя от първия полуфинал между олимпийския шампион Русия и настоящия първенец на Европа Сърбия. Време е за волейбол!

източник: pik.bg

Leave a Comment