За да осигурим безопасността на всички пътуващи, затваряме цялата пътна мрежа на област Варна за всички превозни средства, за да може да бъдат извадени хората, които в момента са закъсали в определени места, и да не могат да влизат други. Това съобщи инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), пред Фокус. По думите му метеорологичната обстановка във Варна се е усложнила.

„Утре сутринта се надяваме времето да се успокои, да могат да се изчистят пътищата и ще бъдат отворени за движение. Всичко това е свързано с безопасността на пътуващите в тази част на България, която за съжаление е в това състояние от тежките метеорологични условия през последните два дни“, добави инж. Лазаров. Закъсалите коли в областта не са много.

„В момента се минават трасетата, за да може да се провери дали има хора. Има няколко товарни камиона, които водачите не искат да напуснат с цел да запазят стоката, която превозват. Те са локализирани, сигурно ще им бъде доставена вода и храна, ако не ги евакуират на по-топли места“, каза още шефът на АПИ.

„Утре сутрин очакваме времето да се успокои, за да могат да бъдат почистени пътищата. Прогнозите са времето да е лошо някъде до обяд. Пътищата ще бъдат затворени до второ нареждане. Препоръчвам на водачите да не тръгват на път, за да не престояват при лоши климатични условия в преспите в автомобилите дълго време“, заяви инж. Лазаров.

Автобус, микробус и 20-ина коли са заседнали в преспите между Дългопол и Провадия, съобщи ВарнаУтре. Някои от тях са в капана още от сутринта.

„Тръгнахме за Варна още вчера с автобус. Стигнахме Слънчев бряг и ни казаха, че няма да продължим, защото асфалтът е като стъкло и не може да се мине през прохода. Пренощувахме на „Слънчев бряг“. Днес продължихме. Пренасочиха ни през Айтоския проход, който уж бил отворен. Минахме през планината без проблем, но на километър след Дългопол спряхме. Пред нас има железен мост. Казаха ни, че минаваме по него на наш риск, но нататък са малки пътища, които не са почистени и няма да стигнем до Провадия“, разказа Мария Христова.

Според хората, които са по-дълго на мястото от време на време до тях стигали полицаи, които обаче не знаели дали ще бъде отпушен пътят.

„Само слушаме по радиото как нямало бедстващи във Варненска област. А тук сме 100 човека“, чуди се Мария.

Варненци в капана на зимата има и на Слънчев бряг. Хората там втори ден чакат да бъде отворен проходът през Обзор.

В областите Сливен и Стара Загора се затварят всички третокласни пътища за различните видове моторни превозни средства, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

В областите Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Русе и Бургас се затваря цялата пътна мрежа за МПС над 3,5 тона.

Пътищата от І и ІІ клас-движението на товарни автомобили с обща маса над 3,5 тона на територията на следните области: Сливен, Стара Загора.

В област Силистра до 20:00 ч., Разград /отворен само І-2 Русе-Разград/ и област Шумен /отворен само път І-4 Шумен-Търговище-София, с обща маса до 3,5 тона, но всички автомобили с вериги/ се забранява движението на всички МПС.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment