Кабелни оператори в цялата страна спират да излъчват програмите на Би Ти Ви

Новината идва, след като от Би Ти Ви съобщиха, че спират излъчването на своите канали в мрежата на „Булсатком“. След Би Ти Ви същото обяви и ТВ7

Разпространението на програмите на bТV Media Group ще бъде прекратявано в мрежите на кабелните оператори, членове на Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО), поради едностранното прекратяване на договорите от страна на медийната група.

Това съобщиха от браншовата асоциация.

Новината идва, след като от Би Ти Ви съобщиха, че спират излъчването на своите канали в мрежата на „Булсатком“. След Би Ти Ви същото обяви и ТВ7.

В съобщението на кабелните оператори от тази вечер се посочва, че спирането на програмите е неизбежно и не зависи от волята на предприятията, тъй като договорите са прекратени едностранно.

В случай, че те продължат да излъчват програмите на Би Ти Ви, след като договорите им са прекратени, това би представлявало нарушение на Закона за радиото и телевизията /ЗРТ/ и Закона за авторското право и сродните му права (ЗАСП), което никой от нашите членове не може да си позволи да направи, е обяснил правният директор на сдружението Магдалена Георгиева, цитирана в съобщението.

Задължителен пакет от всичките 6 програми на Би Ти Ви, без възможност за закупуване на права върху една или няколко от тях и нови, неизпълними условия без наличието на прозрачна тарифа с ясни принципи на ценообразуване, са причина за възникналия спор между оператори и медията, твърдят от Асоциацията.

Според тях поставените от Би Ти Ви нови изисквания към някои от операторите могат да бъдат причина за увеличаване на цените за крайните потребители.

Асоциацията, в която членуват 21 кабелни, сателитни и други комуникационни предприятия, е потърсила възможности за провеждане на срещи и преговори с медията, твърдят още от там.

По-рано днес от Би Ти Ви разпространиха обръщение към зрителите, в което обясняват причините за спора с оператора „Булсатком“ – „непрекъснато нарушение на договора и влизане в просрочие на задълженията си към Би Ти Ви“, некоректни практики на оператора като занижаване на броя на абонатите с цел да не плащат за съдържание.

От Би Ти Ви определят „замразяването“ от „Булсатком“ на сигнала точно по време на новинарските емисии на телевизията като „безпрецедентна цензура“.

Екипът ни ще работи във всеки един от празничните дни в търсене на решение на този проблем, уверяват от медията.

източник: vesti.bg

Leave a Comment