Пенсионерка дари 20 000 лева за строеж на параклис в петричкото село Богородица, съобщи БНТ. Зоя Войнова събирала парите в продължение на 3 години от работа на борсата, където продава плодове и зеленчуци.

При строежа на параклиса били намерени останки от античен и средновековен живот, както и кръст с разпятието отпреди 1600 години.

Мястото край село Богородица е наричано от местните хора българската Света гора заради останките от 7 параклиса, сред които на „Света Петка“, „Свети Спас“, „Свети Мина“, „Света Богородица“, „Свети Атанас“.

Жената споделя, че когато е била на 12 години, видяла необичайно явление край старо оброчище на Св. Илия в село Богородица. Облак се извил на метър от нея и потънал в останките на разрушен храм. Това според пророчицата Ванга е Божи знак и препоръчала на Зоя да построи дом на светеца.

„Там, на борсата ми помагаха колегите – кой с пет лева, кой с десет лева, кой продукция даваше, когато вече казах, че ще строя храм и с Божия сила, с много силна воля, с упоритост от моя страна – стана. 20 хиляди лева дадох в продължение на три години“, разказа жената.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment